Grønlangkål og kål i det hele taget er for mange en vigtig ingrediens i hele julen, og for en del faktisk hele året, og de fleste kender nok Vendsysselske Grønlangkål, som produceres i Harken.
Firmaet startede i Børglum mejeri i 1984 med en årlig produktion på 47 tons det første år og 79 tons i 1985. I 1986 flyttede virksomheden til Harken Mejeri. Produktionen er stille og roligt steget og arbejdsgangen er blevet rationaliseret. Med seks ansatte i dag laves der cirka 230 almindelige og cirka 20 tons grove grønlangkål.
I 2016 blev produktionen langt om fra konventionel grønkål til udelukkende økologisk dyrkede grønkål. De friske grønkål bliver avlet på gården Tinggård, som ligger mellem landsbyerne Dalbyover og Knejsted 20 kilometer nordøst for Randers mellem Mariager Fjord og Randers Fjord. De økologiske grønkål transporteres til fabrikken i Harken på lastbiler.
Tre gange om ugen modtages i Harken et læs med cirka syv tons friske økologiske grønkål. De friske kål læsses på et transportbånd, hvor de håndsorteres for gule blade og urenheder. Derefter køres kålene i skyllekaret og derefter atter på et transportbånd til blancøren. Herfra køres de direkte til et roterende kogekar, hvorefter de køles, hakkes og laves i boller på maskine.
Til sidst køres det færdige produkt på frost. Inden for de senere år er der tilført to nye produkter, nemlig kogt hakket hvidkål og kogt hakket grønkål, som er velegnet til egnsretten Sønderjysk grønkål. Arbejdsgangen er stort set den samme, som på vores traditionelle grønlangkål, dog med en betydelig kortere kogetid. Hvidkålen er dyrket i Danmark.
Her en god opskrift på Vendsysselske Grønlangkål
Der beregnes cirka to boller (200 gram) pr. person 6 stk. boller (600 gram) grønkål 30 g margarine 1 dl. Piskefløde salt sukker
Fremgangsmåde:
Grønlangkålene tilberedes i stegegryde eller pande Margarinen smeltes, kålene kommes i, derefter tilsættes piskefløden. Kålene varmes godt igennem og smages til med salt og sukker. Kålene serveres med kogt, kold letsaltet flæsk, kogt og stegt medister, hamburgerryg små brunede kartofler, rødbeder og sennep
Dertil serveres typisk øl og snaps. Du kan læse mere om Vendsysselske Grønlangkål og finde flere opskrifter med videre her… https://vendsysselske-groenlangkaal.dk/