Venstre i Frederikshavn Kommune ønsker at få undersøgt, om det er muligt at sælge de to store erhvervshavne i Skagen og Frederikshavn. Det kom frem på det seneste byrådsmøde i Frederikshavn, hvor der var fokus på ejerstrategi for havnene, ikke mindst på baggrund af Hanstholm Havn, som Thisted Kommune overtog sidste år, og som var forgældet med 630 millioner kroner med et driftsunderskud på 17 millioner kroner i 2021.
Venstremand klar til privatisering
Jens Borup fra Venstre foreslog at sætte en undersøgelse i gang med henblik på at sælge havnene, da han mener, at det ikke er en kerneopgave for en kommune at drive havne. Borgmester Birgit S. Hansen deler ikke synspunktet, men er villig til at diskutere det. Hun påpegede også, at man bør lære af sagen i Hanstholm og kigge på, hvad man forventer af de to havne og hvad de skal arbejde med.
Måske er der optræk til en ændring af Havneloven
Kurt Kirkedal(S) der sidder i bestyrelsen for Skagen Havn gav udtryk for, at der pt. arbejdes ministerielt på en ændring af Havneloven, så kommunale selvstyrehavne i fremtiden skal omdannes til aktieselskaber. Det fremgik dog ikke, hvorfra Kurt Kirkedal havde oplysningerne fra.
Skal Hirtshals Havn privatiseres?
Det bliver interessant at se, om byrådet i Hjørring kommune vil lade sig inspirere af Venstre i Frederikshavn, eller om man foretrækker at bibeholde status quo uden overhovedet at have undersøgt fordele og ulemper ved at omdanne Hirtshals Havn til et aktieselskab.
Hør diskussionen i Frederikshavn byråd her
Det fatter Jeg ikke, man kan foreslå. Det er yderst befængt af dybt forældede grunde, at man vil tage magten fra politikerne og folkestyret.
Derfor duer det slet ikke at samenligne med Hansthol og dennes blanding af dumhed og uheld.
Jeg ved fx at færgedrift giver gode arbejdspladser og indtægter for både Frederikshavn og Hirtshals. I Frederikshavn vil der måske komme en færge til Sverige igen.
Her har Hanstholm jo mistet sejlads på Norge, Færøerne, Grønland og måske vistnok Skotand. Man har også haft en havn, som ikke var tilgængelig nok.
Jeg har det tværtimod sådan, at Vi har privatiseret al for megen magt væk, hvor det så er landet på, at det at tjene penge i den grad ikke er det samme som at tjene folket og landet.
Vi ser det nu for energiselskaberne. De hat tæsket penge ind mens Vi har andre har måtte grave dyrt i lommerne over hele linies. For det er jo ikke bare strøm og varme.
Vi har det over hele linien igennem mange år. Folk får fx mobil, internet,strøm og andre ting efter kassetænkning. Hvor er samfundet henne? .
Jo, samfundet er jo også reduceret til en brokkasse, hvor ekstremisterne regerer. Nupper en vindmølle en ørn engang imellem – snøft snøft – så er det sprunget over, at mange dyr lever meget bedre med renere luft og mindre CO2. Oveni købet får man billigere strøm og varme, hvilket var samfundsformålet.
Formålet var ikke kun at give et kæmpeafkast til nogle aktinører.
Damarks sysgehus sektor er helt berygtet i USA. Vi har staen som ejer og upphånd. Dernæst konkurrerer man bedst til prisen. Og det denne statskontrol virker. Vi får et bedre produkt til halv pris.
Man skal lave om, hvis tingene ikke fungerer.eller noget synes at give for hårdt minus i kassen. Omvendt kan man tage opgaver ind under stat og kommune, hvor det så i det mindste bliver betalt eller nedlagt.
Slutteligt kan man jo ønske sig stadige forbedringer.For mig er havnedrift at skabe gode forhold til de mange private. Det gør de i lyst og nød.
Noget kan man ikke gøre for men må sejle med vinden. Derfor er det mpske fornuftigt nok med en ny rute til billige svenske indkøb eller bygge lidt flere huse i etager i Skagen.
Men ikke mere magt til de private. Nogle skal holde priserne nede eller betale meget mere tilbage til forbrugerne.
Den med at pengene skal være i borgernes lommer er rent vrøvl. Enten er det så ejerne ved aktier eller også er der hul i dem, så ingen gider arbejde hårdt for ussel løn og endda udskælte minus prestige