Af Malte Westergaard
53-årige Lars Vestergaard har været konstitueret forstander på Højskolen siden 1. august. Højskole-semestret er lige begyndt, og jeg har mødt Lars for at tale med ham om det nye job og efterårets nye elever.
Hvordan er de første uger gået?
– Jeg synes, det er gået godt. Det er et godt hold. Det virker som om, der er en god dynamik på holdet. Det er nogle virkelig søde mennesker, der er kommet, og vi kender allerede nogle af dem i forvejen. Det er dog ikke ret mange i forhold til, hvad vi er vant til. Så der er mange nye ansigter, og det ser ud, som om de passer godt på hinanden. Så jeg synes, vi er kommet godt fra start.
Hvor mange elever?
– Lige nu er der 65 elever, men der kan nå at komme et par stykker endnu. Det håber jeg selvfølgelig på, men det er 10 mere, end hvad vi havde budgetteret med, så det er rigtig godt.
Hvorfra kommer eleverne?
– Vi har en del fra Japan, og så har vi 7 grønlandske elever. Vi har også nogle stykker fra Belgien, USA og England Der er et bredt udsnit af verdens befolkning på Vrå Højskole.
Hvad er dine forventninger til efterårssemestret?
– Jeg forventer, at vi får et rigtig godt semester. Hvor de folk der er her virkelig får rykket sig både på det faglige, når de er ude på deres værksteder, men måske lige så vigtigt på det personlige plan. Der sker som regel det magiske, når man er en del af et stort fællesskab, at der er nogle ting, som begynder at flytte sig.
– Jeg håber, der kommer et højt fagligt niveau. De begyndelser der har været ude på værkstederne tegner godt. Det er nogle dygtige elever vi har, og så håber jeg selvfølgelig eleverne får en følelse af, hvor vigtigt og godt det er at være med i et stort fællesskab.
Er der noget specielt på programmet dette semester?
– Det er som sådan ikke specielt, men vi tager på studietur til Sverige. Vi skal til en højskole deroppe, som vi kender i forvejen. I det her semester har vi også åbningen af Årets Pressefoto i oktober.
– Udover det kører Vrå Udstillingen i Kunstbygningen ved siden af i den første måned, så det er nogle af de store begivenheder. Ydermere har vi også vores traditionsrige efterårsmøde, som ligger i oktober. Det er en række ting, som vi glæder os til.
Er du faldet godt til i din nye rolle?
– Jeg synes stadigvæk det hele er meget nyt. Der er mange ting, som jeg skal lære. Jeg vil sige faldet tilpas og på plads er måske store ord. Jeg synes, det er et spændende og vigtigt arbejde, så de ting som jeg ikke helt forstår endnu, skal jeg nok lære.
Har du nogle ideer du håber på at realisere?
– Jeg har masser af ideer, men nu skal vi også passe på, at vi ikke laver alle mulige nye tiltag på en gang. Jeg går og pønser lidt på, om vi kan finde nogle nye fag, eller en ny måde at præsentere vores traditionelle fag på. Det er dog ikke noget, som jeg vil løfte sløret for endnu.
– Vi skal hele tiden forny os, hvis vi skal blive ved med at tiltrække unge mennesker. Så vi skal kigge på hvordan vi fortsat kan gøre os interessante for dem. Noget af det som jeg gerne vil kigge på, når jeg lige kommer ovenpå alt det nye, er hvordan vi fortsætter med at udvikle Vrå Højskole til at være tidssvarende overfor de unge mennesker.
– Nu ved jeg ikke rigtigt, hvordan det kommer til at gå med at være højskoleforstander. Men jeg synes, at både jeg og højskolen kan være stolte af den måde vi laver skole på, og den rummelighed vi går til værks med overfor de unge mennesker. Unge, der måske har svært ved lige at finde sig tilpas alle mulige andre steder ude i samfundet.
– At de her hos os, og kan have et sted, hvor de føler de kan have lov at være,og være lige nøjagtigt dem de er, uden at det føles forkert. Så hvis det lykkes, så har vi gjort det godt.
Faktaboks Vrå Højskole
Vrå Højskole er fra 1872 og blandt landets ældste.
Højskolen er kendt for sine kreative fag som: Keramik, kunst, musik, design og foto.
Der er plads til 90 elever, der typisk kommer fra hele verden.
Forstanderen har siden 1. august i år heddet Lars Vestergaard
Fire hurtige spørgsmål til Lars Vestergaard
Hvad lavede du inden du kom til Højskolen?
– Jeg var leder af et asylcenter nede i vesthimmerlands kommune, hvor de har noget som hedder asylafdelingen som drev asylcentre i hele landet. Vi havde blandt andet et center i en lille by der hedder Ranum. Det var vores hovedcenter, kan man sige, hvor jeg var afdelingsleder, inden jeg kom herop.
Hvad laver du i din fritid?
– Jeg synes ikke, jeg har så meget fritid lige nu. Jeg har 2 børn, som er flyttet ind hos mig her på højskolen, og dem prøver jeg at bruge så meget tid med som overhovedet muligt. Så når jeg endelig har fri fra højskolen, bruger jeg tiden mest sammen med mine børn.
Hvad ville du lave, hvis du ikke var her?
– Så ville jeg nok skrive noget mere. Jeg har jo skrevet og redigeret bøger i en meget stor del af mit voksenliv, og det er der ikke rigtigt tid til nu. Det kan jeg godt savne lidt, så hvis jeg ikke havde det her arbejde, så ville jeg nok begynde at skrive igen.
Hvad er du mest stolt af?
– Jamen jeg er nok mest stolt, at jeg har været med til at opfostre et par børn, som ser ud til, at de har det godt. De har nogle gode værdier, og virker til at være glade for livet.
Malte Westergaard er elev på Vrå Højskole og har også tidligere leveret gode artikler til NordsøPosten. Fremover vil den talentfulde skribent, som drømmer om at blive journalist, levere artikler indenfor flere områder, men han har især fokus på sporten. Nedenfor ses han sammen med skrivelinjens underviser Helle Møller Riis.