Der var dramatik, da trawleren Vestfjorden tog vand ind i Skagerrak. Båden fik et hul i den forreste side og store mængder vand løb ind, skriver Terje Engø hos Fiskerimagasinet.
Et kraftigt slag i styrbords side betød, at vandet inde på fartøjet stod op til skuldrene på besætningen, der forsøgte at gøre noget ved det, fortæller ejer og skipper Oscar Halldorsson til Fiskerimagasinet.
Løsningen blev at åbne op, så der kunne løbe vand ind i motorrummet. Det betød, at Oscar og mandskabet kunne rette op på læsiden. Med en kraftig læside og ustabile stigende vandmasser i fartøjet, og en bølgehøjde på 3,5 til over 4 meter, var situationen meget alvorlig.
To fra besætningen evakueret med helikopter
Da redningshelikopteren leverede lænsepumper, stabiliserede de til sidst vandmængden. Slæbebåden “FFS Arion” ankom og planen var at trække “Vestfjord” til Hirtshals. Men det blev besluttet, at det var mere sikkert for den 45 meter lange slæbebåd at tage “Vestfjord” den meget kortere rute til Farsund.
To fra besætningen på fire blev evakueret med redningshelikopter af sikkerhedsmæssige årsager.
Fra Hirtshals til Farsund for at starte motoren
Søndag omkring klokken 14.00 fik de to, der var tilbage om bord, endelig mulighed for at komme i land.
– Nu skal vi finde et hotel, og så skal vi have en eller to store burgere. Vi er trætte og kolde, sagde Oscar.
Oscar Halldorsson er optimistisk og har tro på at “Vestfjord” ganske raskt er I fiske igjen. Foto: Privat.
DEnne mandag skal hullet i skibssiden efter planen tætnes og vandet i fabrik og maskinrum tømmes.
– Vores folk ankommer til Farsund i morgen eftermiddag. Så må vi se, om det er muligt at starte motoren, siger daglig leder Morten Mikkelsen til Fiskerimagasinet.
Skiftede motor på Vestkajens Maskinværksted i 2011
Motoreksperterne fra Vestkajens Maskinværksted kender godt motoren. Den blev installeret i 2011, da trawleren, der dengang hed “Hunter”, og tilhørte Sørlandsrederen Carl Aamodt, brød sammen ved kajen.
Dengang fik trawleren en stor jernbolt i en ventil, da den lå til kaj ved Flekkerøy. Bolten fik i løbet af natten store mængder vand til at lække ind i maskinrummet og interiøret, hvor der var rod og kahytter. Et større renoveringsarbejde blev udført af Vestkajens Maskinværksted.
Dengang dækkede forsikringsforliget ikke de samlede udgifter til renovering af båden. Men den daværende ejer af værkstedet, Tony Jensen, gav Aamodt kredit, som gjorde det muligt for ham at komme i gang med fiskeriet og derefter betale gælden af.
Oskar er optimist trods megen modgang
På trods af de seneste døgns dramatiske begivenheder er rederen optimistisk.
– Jeg satser på et hurtigt comeback, siger Oskar. Han har for nylig fået renoveret trawleren. Der er brugt opsparinger, banklån og meget tid på at sætte fartøjet i drift. Men der har været meget modgang. Arbejdet med at gøre trawleren klar og få alle godkendelser og certifikater tog meget længere tid end forventet.
Denne motor blev udskiftet kun seks år gammel, efter at den tidligere “Hunter” sank ved kajen. Foto (arkiv): Terje Engø.
Så kom der problemer med sensorerne på trawlene. De havde dernæst problemer med, at bremserne holdt op med at virke på et spil. Bremsebånd skulle udskiftes, og der blev fundet store fejl på hydraulikcylindrene, som skulle udskiftes med renoverede cylindre. Og forinden måtte de i havn på grund af en større hydrauliklækage på en af tromlerne.
Stor stempelplade i stævnen
For at begrænse bådens rulning blev der også for nylig sat en stor stampeplade på stævnen.
Her er “Vestfjord” forsynet med en stampeplade for at dæmpe bådens bevægelser. Foto (arkiv): Terje Engø.
Reparationer er udført i Hanstholm, blandt andet af Mikes Hydraulikk ApS, som Oskar har som sin foretrukne specialist i hydraulik. Men den renovering, der fandt sted i Hanstholm, var en række virksomheders ansvar.