Forbrugerne er mere bevidste end nogensinde om, hvordan deres madvalg påvirker planeten. Undersøgelsen spurgte mere end 27.000 mennesker i 23 lande, om deres kostvaner ændrede sig. Af de mere end 22.000 mennesker, der sagde ja, nævnte 43% miljømæssige årsager, sammen med sundhed og pris.
Den største ændring var i forbruget af rødt kød, som oksekød og lammekød, hvor 39% af alle adspurgte forbrugere har reduceret deres indtag de seneste to år. 37% sagde, at de spiste flere grøntsager, og 11% sagde, at de spiste mere fisk. Fremadrettet sagde 27% af respondenterne, at de ville spise mere fisk og skaldyr i fremtiden, hvis de vidste, at det ikke skadede havet.
Øverst på forbrugernes miljøbekymringer var klimaforandringer (51% nævnte dette som en af deres top tre), men andre store problemer var tab og ødelæggelse af skove og træområder (40%), forurening i floder og vandløb (38%) og havets sundhed (35%).
Bekymringen for verdenshavene blandt fisk- og skaldyrsforbrugere er stigende, hvor 91% af dem sagde, at de var bekymrede, op fra 89% for to år siden (danske forbrugere: 90%). Optimismen om muligheden for at redde havet fra uoprettelig skade er faldet. Kun 35% sagde, at de tror, at vi om 20 år vil have reddet havene fra uoprettelig skade forårsaget af mennesker, ned fra 48% for to år siden.
På trods af deres dystre udsigter kan større bevidsthed om bevaring og nylige ekstreme vejrhændelser, herunder rekordhøje temperaturer, også være motiverende, hvor 64% sagde, at de føler et øget ønske om at beskytte havmiljøet.
Med hensyn til mulige løsninger viste undersøgelsen, at offentligheden har en god forståelse af bæredygtigt fiskeris rolle: 55% af fisk- og skaldyrsforbrugerne sagde, at de forbandt det med at sikre, at truede eller sårbare arter er bedre beskyttet. Derudover anerkendte 54% af respondenterne, at det inkluderer at opretholde sunde, blomstrende fiskebestande, hvilket begge er nøglekomponenter i MSC’s fiskeristandard.
Anna Dębicka, programdirektør for landene om Østersøen samt Europa, sagde: “Resultaterne af undersøgelsen viser en voksende offentlig bekymring for havets tilstand. At beskytte det og diversiteten af liv i det, er vitalt for planetens sundhed. Vi skal forøge vores fælles indsats endnu mere for at tackle overfiskeri og den enorme trussel, det udgør. At fremme positive forandringer ved at anerkende og belønne bæredygtige fiskere er afgørende for fremskridt. Ved at sikre, at fiskeripraksisser er bæredygtige, kan vi sikre mere liv i havet samt beskytte en værdifuld føderessource for denne og fremtidige generationer.”
Resultaterne af undersøgelsen, som GlobeScan har udført for MSC, bliver offentliggjort forud for World Oceans Day, der markeres den 8. juni af FN i 2008 for at øge bevidstheden om menneskelige handlingers indvirkning på havet og for at samle folk om at forbedre bæredygtig forvaltning af verdenshavene.
Caroline Holme, administrerende direktør hos GlobeScan, sagde: “Disse resultater afspejler vores bredere fund i vores årlige undersøgelse om sund og bæredygtig levevis og offentlighedens opfattelse af de udfordringer, verden står overfor. Selv midt i en leveomkostningskrise er miljøspørgsmål af stor betydning for forbrugerne.”
MSC-certificerede fiskerier har foretaget mere end 400 forbedringer af fiskeripraksis i de sidste tre år, herunder for at beskytte truede marine arter og sårbare levesteder. Fiskere, der er certificeret efter MSC’s globale, videnskabsbaserede fiskeristandard, er forpligtet til at forvalte fiskebestandene bæredygtigt og minimere indvirkningen på det bredere havmiljø.
Havet dækker over 70% af planeten og producerer mindst 50% af planetens ilt. Det er hjemsted for størstedelen af jordens biodiversitet og er hovedkilden til protein for mere end en milliard mennesker verden over.
Kilde: Marine Stewardship Council.