Da Rubjerg Knude Fyr holdt op med at fungere som fyrtårn i 1968, stod bygningerne tomme. Et par år efter blev der nedsat en arbejdsgruppe, der skulle foreslå, hvad tårnet og de tilhørende bygninger kunne anvendes til. En af mulighederne var oprettelsen af et sandflugtsmuseum, da området i århundreder var særligt udsat for sandflugtens hærgen.
I 1980 blev sandflugtsmuseet en realitet, da Vendsyssel Historiske Museum den 14. juni åbnede dørene for publikum til det nye museum for sand og sandflugt – det første af sin slags i Europa. Skæbnens ironi var, at det var sandet, der til sidst vandt kampen over Sandflugtsmuseet. Allerede i 1992 måtte museet opgive kampen mod sandet og lade det stille og roligt begrave fyrbygningerne. I 2002 lukkede museet, fordi driften ikke længere kunne opretholdes.
Fortællingen om sandflugten blev i stedet flyttet til lejede lokaler på Strandfogedgården, en placering, der i lyset af afstanden til fyret og et faldende besøgstal dog på sigt ikke viste sig at være optimal. Museet formidler dog stadig områdets historie gennem bl.a. ture i området og planlægger i sommeren 2021 – forhåbentligt – også at kunne udvide sit tilbud til de mange tyske turister, der traditionelt besøger Rubjerg Knude.
Kilde: Vendsyssel Historiske Museum.