Da de i Bunkergruppen Hirtshals i start 90’erne gennemgik alle de tyske bunkere i Hirtshals i søgen efter originale effekter til deres begyndende opstart af et Bunkermuseum, dukkede der mange spændende effekter op i de gamle betonbunkere.
I slut 80’erne var der endnu ikke den store interesse for bunkereffekter, så de fleste fastnaglede genstande som senge, kakkelovne, gasanlæg, stålskabe med mere, kunne man stadig finde monteret i bunkerne rundt omkring i Jylland og Hirtshals.
– De tyske pansertårne der var monteret i de store artilleri-observationsbunkere “Regelbau 613”, havde monteret en stor observations-kikkert, der kunne hæves og sænkes i panserkuplen. Disse tårne står stadig mere eller mindre komplette i tårnene, da hele tårnet blev isat før der blev støbt beton omkring og kun den vitale kikkert-optik er blevet fjernet efter krigen, fortæller Bunkergruppens formand Flemming Hammer.
– Da Bunkergruppen Hirtshals dengang gravede sig ind i den tyske R613 artilleri-observationsbunker på artilleristilling “Grossglockner” på Stenbjerg i Hirtshals, så lykkedes det at finde en af disse komplette tårne og her var vi heldige at finde et af de sjældne originale “sæde-trin”, der stadig sad monteret oppe i toppen af tårnet. “Sæddet” var en løs anordning der stod i en holder i siden af tårnet, så lågen op til tårnet kunne vippes op, uddyber formanden.
– Når mandskabet så var oppe igennem lågen, kunne lågen lukkes og sæddet kunne placeres i en skinne. Da vi ikke umiddelbart dengang i den spæde start af Bunkermuséets opstart havde nogen planer med “sæde-trinet”, blev det som så meget andet fundet grej, henlagt i et hjørne hos vores tidligere formand, hvor det under en oprydningen øjensynligt blev solgt i en bunke blandet samler-effekter, forklarer videre Flemming Hammer.
Mange år efter var Flemming Hammer i sin egenskab af formand for Bunkegruppen Hirtshals på besøg ved en nordjysk samlerkollega i Brønderslev, indehaveren af Jysk Jagt & Skytteudstyr, Jacob T. Juvoll-Andreasen, og her faldt snakken naturligvis hurtigt på Hirtshals Bunkermuseum.
– Jacob nævnte, at han mente, han havde nogle tyske efterladenskaber, han havde fået med i et køb engang, og det syntes han bestemt skulle tilbage til Hirtshals. Op af en kasse i garagen trak Jacob pludselig det fine gamle “Sæde-trin” fra den tyske artilleri-observationsbunker i Hirtshals og uden beregning insisterede jacob på at det skulle med tilbage til Hirtshals, hvor det hører hjemme, slutter Flemming Hammer, der sender en varm tak til Jacob T. Juvoll-Andreasen.
Diskussionen om post