Siden et bredt politisk flertal i 2020 hævede den samlede ramme for serviceudgifter i kommunerne, har der vist sig en række skævheder i udligningsmodellen. Skævheder som går ud over de i forvejen mest pressede kommuner.
– Danmark har et udligningssystem, fordi alle kommuner skal have mulighed for at tilbyde en nogenlunde ens service. Ingen supernormeringer i daginstitutionerne og luksusforhold i ældreplejen i én kommune, mens andre kommuner må lade børnene og de ældre gå for lud og koldt vand, er det tidligere blevet påpeget af lokale Mette Jensen, der stiller op til Folketinget for Det Konservative Folkeparti.
Ifølge mediet nb-kommune har det angiveligt også ført til en erkendelse hos statsminister Mette Frederiksen om, at der er behov for at rette op på skævhederne i udligningsreformen efter et snarligt valg til Folketinget.
For at imødekomme de stigende økonomiske udfordringer, som mange landdistriktskommuner står over for, har man fra politisk hold valgt at afsætte 250 mio. kr. ekstra til særtilskudspuljen, så den i alt udgør 620 mio. kr. Ifølge formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, er særtilskudspuljen kun en midlertidig løsning, der fungerer som at lappe huller med budding:
– Vi oplever, at en række land- og yderkommuner har massive økonomiske udfordringer. Den demografiske udvikling med flere ældre og færre unge er én af flere udfordringer, der presser landområderne. Samtidig står vi på tærsklen til en samfundsøkonomisk krise, som i stil med tidligere kriser forventes at gøre mest ondt i landdistrikterne. Set i det lys er det ikke holdbart at fortsætte med at lappe helt grundlæggende huller i udligningssystemet med årlige særtilskud, siger han og tilføjer:
– Jeg er derfor glad for, at regeringen ser ud til at fastholde sit ønske om at skabe et Danmark i bedre balance. Det er vigtigt med en permanent og holdbar løsning på udligningsordningen – ikke endnu en lappeløsning. Ellers risikerer vi at se markante forringelser i den borgernære kernevelfærd og servicetilbuddene i landdistrikterne.

Steffen Damsgaard håber, at en revurdering af udligningssystemet vil møde opbakning fra resten af Folketingets partier:
– Jeg håber, at denne erkendelse også indfinder sig hos de andre partier bag aftalen, hvor ikke mindst Venstre spiller en afgørende rolle som en forligspart sammen med Socialdemokratiet.
Som nordjysk kommunalpolitiker og nu kandidat til Folketinget fastslog ovennævnte Mette Jensen da også, at det ender med lige præcis lud og koldt vand for mange nordjyske kommuner, hvis ikke Folketinget på tværs af alle partier får kigget på udligningssystemet og refusion af førtidspension.
Under alle omstændigheder ville en mere retfærdig fordeling imellem landsdele og kommuner også gøre budgetlægningen både lettere og ikke mindst mere socialt afbalanceret her i det nordvestlige Vendsyssel.
Diskussionen om post