Mange kender Lilleheden A/S set fra hovedvejen mellem Hirtshals og Tornby. Udefra ses praktisk taget kun den lange hvide facade, der bærer så tydeligt præg af at være tegnet af Friis & Moltke, som blandt rigtig meget andet også er arkitektfirmaet bag de ældste rækkehuse på Nejst og feriecentret Fyrklit.
Inde bag adminstrationsbygningen åbenbarer der sig imidlertid nogle imponerende fabrikshaller, hvor tonsvis af limtræ produceres og sendes ud på markedet. Der bruges det ikke bare i almindeligt parcelhusbyggeri, men for en dels vedkommende også til noget spektakulært og arkitektonisk flot byggeri som eksempelvis Vrå Børne- og Kulturhus, Kornets Hus, Lille Vildmosecentret, Glamsdalens Idrætsefterskole, Billund Lufthavn og flere byggerier på Færøerne og i Grønland. For blot at nævne nogle få.

Denne mandag fik netavisen en eksklusiv rundvisning af direktør Christian Esbensen, som i en snes år har stået i spidsen for limtræsfabrikken, der blev startet af Kaj Nielsen, efter han af sin bror Georg Nielsen blev købt ud af Hirtshals Savværk. Den side af historien er et helt kapitel for sig, men skal ikke her udfoldes yderligere.
Ikke desto mindre var min bevæggrund for besøget i dag lige præcis en personlig veneration for virksomheden, fordi den har rødder tilbage til de fiskekasser i lige præcis træ, hvormed det hele blev igangsat af min morfar Niels Peter Nielsen. På trods af dette har jeg ikke været indenfor i snart flere årtier, men nu skulle det være.
På trods af den nævnte facade, som burde forberede gæsten på størrelsesforholdene, imponeres jeg umiddelbart ved gensynet med de enorme produktionshaller, hvor det første, der slår mig, ud over den relative stilhed, fordi produktionen kører på vågeblus frem mod påske, er den liflige duft af træ og savsmuld, som jeg genkender fra drengeårenes sommerferiejobs på Hirtshals Savværk.
Træ er da også fra naturens hånd et af verdens stærkeste materialer i forhold til vægt. Ligesom træ også er verdens mest miljøvenlige byggeressource. Samme egenskaber gør sig såmænd gældende for limtræ, hvilket i sagens natur betyder, at dette naturlige materiale er et populært og fordelagtigt valg i byggerier.
Christian Esbensens årelange erfaring med limtræ gør hans rundvisning særdeles interessant, idet han formår at formidle sin viden og indsigt med et afdæmpet, men tydeligvis dybtfølt engagement, der får gæsten til at spidse ekstra ører, mens vi går rundt i de enorme produktionshaller, hvortil træ hentes fra bæredygtige skove i det nordlige Sverige.
Som et resultat af automatisering beskæftiger virksomheden i dag omkring 60 ansatte, hvilket ikke er mange i forhold til de 300, der vist var på fabrikken, da der var flest. Til gengæld har den udvikling bidraget positivt til, at det miljøvenlig byggemateriale limtræ fortsat kan produceres i den helt store stil lige syd for Hirtshals.

Afslutningsvis giver et kig indenfor på Christian Esbensens kontor alligevel anledning til endnu et kortfattet historisk tilbageblik, idet væggene er prydet af et større udvalg af de litografier, som Kaj Nielsen i sin tid fik trykt på Grafisk Værksted i Hjørring.
Billederne af så kendte kunstnere som blandt andre Svend Engelund, Johannes Hofmeister, Henry Herup og Wilhelm Freddie blev flittigt brugt som gaver til kunderne, men prægede i den grad også mit eget barndomshjem i Tornby. Limtræet er ikke det eneste udtryk for en vis kontinuitet på Lilleheden A/S.
Christian Esbensen har faktisk selv for så vidt en familiær relation til virksomheden, idet hans far Hans Christian Esbensen i en periode frem til 2008 blandt andet sad som formand for bestyrelsen hos Lilleheden A/S. Alt er stort og rødderne dybe hos den lokale virksomhed!
Link til relateret artikel
Lilleheden omdanner savsmuld og træspåner til glæde for Hirtshals Fjernvarme
Diskussionen om post