I en tid, hvor myndighederne opfordrer borgerne til at sikre sig forsyninger nok til at kunne klare sig tre døgn i en eventuel krisesituation, er det stadig hemmeligt, hvor borgerne kan søge hen og beskytte sig.
Det er nok ikke uden grund, at flere og flere danske begynder at frygte, at Putins krig og overgreb i Ukraine kan brede sig.
Hjørring Kommunes beskyttelses- og sikringsrum er imidlertid lukket land for borgere og presse. Kommunen har valgt ikke at dele informationer om sikringsrum.
Spørgsmålet er; hvor skal vi gå hen, hvis signalet lyder om at søge beskyttelse? Svaret er stadig ikke tilgængeligt for hverken pressen eller den øvrige offentlighed – i hvert fald ikke i Hjørring Kommune.
NordsøPosten spurgte første gang for godt et år siden, for netavisen ville gerne skrive om sikkerheden for borgerne i tilfælde af katastrofe, krig eller lignende. Altså hvordan er beredskabet, hvor gemmer vi os, og hvor finder man informationen som ganske almindelig borger?
Thomas Jørgensen, der er Teamleder i kommunens Teknik og Miljø, Team Byggeri, bekræfter igen, at situationen er den samme som for et år siden.
Da stillede vi spørgsmålet til Søren Homann, der er formand for teknik- og miljøudvalget, og han svarede:
– Det korte af det lange er, at vi følger de nationale anbefalinger. Så der er lavet oversigt over beskyttelsesrum – uden de dog er indrettet eller lignende.
NordsøPosten blev sendt videre først til Bettina Hedeby Madsen, der er direktør for Kultur Teknik og Miljø i Hjørring Kommune og derfra videre til Thomas Jørgensen, der er Teamleder i kommunens Teknik og Miljø, Team Byggeri.
– Du har spurgt til en oversigt over beskyttelses- og sikringsrum i Hjørring Kommune. Vi har i lighed med alle andre kommuner en oversigt over kommunens beskyttelses- og sikringsrum. Men informationen om, hvor de befinder sig, er ikke en, vi på nuværende tidspunkt har valgt at dele med offentligheden, forklarer Thomas Jørgensen.
– Beskyttelses- og sikringsrum er ikke tænkt som en akut løsning, da der skal være et vist varsel, før de kan klargøres. De nationale myndigheder vurder, hvornår der foreligger aktuel trussel mod Danmark, og de beslutter om beskyttelses- og sikringsrum skal igangsættes for klargøring.
– Skulle det ske, at de nationale myndigheder beder om at igangsætte klargøring af beskyttelses- og sikringsrum, vil Hjørring Kommune informere borger om, hvordan de skal forholde sig til den aktuelle trussel, og herunder hvor borgerne finder beskyttelses- og sikringsrum, oplyser Teamleder i kommunens Teknik og Miljø, Team Byggeri, Thomas Jørgensen.
Kommunernes Landsforening (KL) mener, at det er problematisk, at de statslige myndigheder stadig ikke kan fortælle kommunerne, hvilke krisescenarier de skal være forberedte på og i hvor lang tid.
KL har derfor nu sendt fem anbefalinger til kommunernes beredskabsplanlægning.
Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab offentliggjorde forleden Det Nationale Risikobillede, og som opfølgning udsendte Styrelsen for Samfundssikkerhed et brev til kommunerne med ”opfordring til styrket beredskabsplanlægning”.
Brevet indeholder dog ingen konkrete anvisninger til kommunerne om, hvilke krisescenarier kommunerne skal være beredte på og i hvor lang tid. Og dét på trods af, at kommunerne og KL har presset på for svar i mange måneder.
Det er problematisk, at statens myndigheder stadig ikke har leveret de svar, kommunerne har brug for. Det mener formand for KL, Martin Damm:
– Ingen kan være i tvivl om, at verden er blevet et mere usikkert og utrygt sted. Derfor har vi også i mange måneder efterspurgt svar fra staten på, hvilke krisescenarier vi i kommunerne skal være beredte på eller i hvor lang tid. Men det eneste, vi har fået, var et brev i går helt uden konkrete anvisninger, men blot mailadresser på en masse styrelser. Det kan hverken borgerne eller kommunerne bruge til ret meget, siger han.
De fem konkrete anbefalinger fra KL til kommunernes beredskabsplanlægning lyder:
– Opdater de eksisterende lovpligtige beredskabsplaner
– Udarbejd nye beredskabsplaner for a) Nedbrud på energiforsyning og b) Cyberangreb.
– Planlæg ud fra energi- og forsyningsmangel i kortere og længere lokale tidsperioder, herunder i første omgang med særligt fokus på at håndtere livsvigtige funktioner for sårbare borgere.
– Planlæg for og vær rustet til at tage vare på særligt sårbare borgere i kommunens varetægt i tre dage. Det gælder både borgere i eget hjem og borgere, der bor på kommunale institutioner, herunder særlig opmærksomhed på borgere uden nære pårørende.
– Omfanget af tiltag anbefales at svare til det der er meldt ud fra Beredskabsstyrelsen til borgere i eget hjem. De skal kunne klare sig i tre dage med vand, mad, medicin, alternativ elforsyning med videre.
Anbefalingerne er udarbejdet af ren og skær nødvendighed, fortæller KL’s formand:
– Den usikkerhed, kommunerne lige nu står i, går simpelthen ikke. For truslerne er for alvorlige, og borgerne fortjener at blive betrygget i, at der er et lokalt beredskab klar, hvis krisen skulle ramme. Derfor har vi nu udarbejdet fem anbefalinger, som kan sætte en retning, mens vi venter på yderligere svar fra staten, siger Martin Damm.
I er ikke alene. Jeg har et par gange, senest for et halvt år siden, kontaktet Jammerbugt Kommune for at få oplyst beliggenheden af de godt 9000 sikrede pladser, kommunen stiller os i udsigt. Det er en gammel opgørelse, der sandsynligvis bl.a. tælle nu nedrevne skoler i flere af kommunens byer. Så jeg venter stadig – og håber ikke der opstår behov, men……….