Der var tæt løb blandt to af holdenes bud, da dommerne efter smagning af alle fem lørdag eftermiddag skulle votere og kåre en vinder af Årets Bjesk 2023.
Deltagerne var de forsvarende mestre i Jazzklubben Hva No Do, Herregårdens Bjesklaug, Tornby Bjesklaug, Bjesklauget Aqua Vitae og Bjeskteam NordsøPosten.
Dommerne var Signe Slot, Niller alias Niels Kristian Nielsen, René Langdahl Jørgensen og endelig Lene Petersen, der i dagens anledning var valgt blandt gæsterne i teltet Skibet.
Under konkurrencen skænkede turistchef Laila Zielke op for dommerne og indhentede kommentarer til hver enkelt bjesk, der naturligvis blev vurderet ved blindsmagning, mens naturvejleder Jakob Kofoed Nielsen fortalte om bjeskens historie og Signe Hansens betydning og indsats på Hirtshals Museum.
Før blindsmagningen havde hvert enkelt hold præsenteret deres eget syn på bjesk, og her mindede Torben Elling fra Bjeskteam NordsøPosten dommerne om at huske på, at bjesken jo i denne sammenhæng skal være lavet, så den kan være smagsmæssig rettesnor i konkurrencen om at lave Årets Sild.
Bemærkningen om idéen med Årets Bjesk som forudsætning for Årets Sild skulle afslutningsvis vise sig også at have været en rigtig, rigtig god ledetråd for medlemmerne af Bjeskteam NordsøPosten.
Torben Elling, Palle W. Nielsen og Anders Skipper Brix Kjelgaard må i hvert fald have ramt noget ret præcist hos dommernes smagsløg med deres blanding af en del malurt, en del enebær og to dele lyng til Årets Bjesk.
I et tæt opløb med et andet hold, der blot havde to dele enebær i stedet for kun en del, men ellers præcis samme blanding, vandt Bjeskteam NordsøPosten nemlig Årets Bjesk 2023. Dommerne var enige om beslutningen.
Det var derfor en glad Torben Elling, som på vegne af holdet takkede for kåringen og med et lunt blink i øjet roste dommernes gode smag. Han og de to andre på holdet har åbenlyst også bjesk i blodet.
Opskriften på Årets Bjesk overdrages herefter til produktion hos Hirtshals Museum.
Foto: Niels Skipper.