På Guldagervej, et par kilometer syd for Hjørring, står kornet allerede højt og flot rundt om oplevelsescenteret Kornets Hus. Normalt har huset kun åbent i weekenderne, men frem til den 14. august er der udvidede åbningstider, og gæster kan besøge huset fra tirsdag til søndag.
Denne sommer har personalet i Kornets Hus glædet sig særligt meget til, fortæller centerleder Johannes Haandsbæk Vestergaard:
”Sidste sommer var vores første, og alt var nyt og spændende. Nu har vi haft god tid til at fintune husets forskellige aktiviteter og finde nye og lækre opskrifter på bagværk, som vi glæder os til at lære vores gæster at bage. Derudover står vi klar med en række nye initiativer i både bageriet, Kornets Have og i vores café, som vi glæder os til at præsentere for sommerens gæster”.
Lær kornet at kende i Kornets Have
Her midt i sommerens hede er det især værd at se haven rundt omkring Kornets Hus. Med mere end 20 forskellige sorter og arter af korn, som står på snorlige rækker i små parceller, er det en rejse ind i kornets diversitet at gå på opdagelse i den smukke have.
På skilte rundt om i haven bliver den spændende fortælling om både spelt, emmer og enkorn fortalt, og hvis man vil dybere ind i kornets historie, kan man tilslutte sig en af de to faste daglige rundvisninger – enten kl. 11.45 eller kl. 14.30.
Også i Kornets Hus’ udstillinger kan man glæde sig til nye oplevelser. Blandt andet har man med hjælp fra Det Danske Filminstitut fundet en række historiske klip frem fra arkivet, som nu er blevet til en fin film, der levende tager dig med på en rejse tilbage i tiden og viser, hvordan man i gamle dage, før industrialiseringen, arbejdede i landbruget, på møllerne og i bagerierne.
90 procent økologi og samarbejde med lokale producenter
I Kornets Hus’ cafe har man også gjort sig umage for at blive klar til sommeren. Annette Kvist Bjerre, som tidligere var køkkenchef og indehaver af den meget roste Café Rod i Hjørring, har med sikker hånd overtaget ansvaret for Kornets Hus’ køkken efter, at den tidligere køkkenleder Lukas Wolff har skiftet spor og i dag er selvstændig med eventvirksomheden Rundt Om Bålet.
Annette fortsætter husets tradition med at have fokus på lokale og økologiske råvarer, og for nylig modtog køkkenet det flotte økologiske spisemærke i guld, hvilket betyder at mere end 90 procent af køkkenets råvarer er økologiske.
Desuden har man startet et samarbejde med netværket Vendsyssel Fødevarer, hvor knapt 50 mindre fødevareproducenter fra Vendsyssel er samlet. Flere af dem kan du møde på menuen til Kornets Hus’ brunch, hvor grøntsagerne er fra Markliv lidt nord for Vrå, æg og kyllinger er fra Bøgebæk ved Tårs, og korn og kerner er fra naboen Aurion.
I august og september planlægger Kornets Hus og Vendsyssel Fødevarer desuden en række fællesspisningsarrangementer, som vil blive offentliggjort i løbet af juli.