Af Claus Mørkbak Højrup
Formand for Sundheds, – Ældre- og Handicapudvalget
Hjørring Kommune
Venstre
Kære XXXX
Tak for dit dybfølte indlæg. Det er tydeligt, at du skriver ud fra et sted med stor omsorg og bekymring for de påvirkede borgere og deres familier på botilbuddene. Du fremhæver de udfordringer, som både beboere, pårørende, personale og politikere står over for. Den samtale er både værdsat og nødvendig i denne vigtige debat.
Jeg forstår godt, at de foreslåede ændringer kan skabe en følelse af utryghed og bekymring. Forandringer, især dem der berører sårbare grupper, skal håndteres med stor følsomhed og opmærksomhed. Det er afgørende, at vi lytter til og anerkender disse bekymringer, så vi kan finde en vej fremad, der respekterer og støtter alle involverede.
Samtidig er det også vigtigt at overveje de faktuelle aspekter og hensigterne bag disse ændringer. Som du nævner, er det ikke tanken, at pårørende skal overtage opgaver som lægebesøg eller frisørbesøg, og der er en forventning om, at disse behov vil blive inkorporeret i botilbuddenes daglige drift. Det fremhæves også, at madlavning og andre tjenester nu skal have et mere direkte rehabiliterende sigte, hvilket kan bidrage til beboernes udvikling og trivsel.
Økonomiske tilpasninger er ofte en nødvendighed i offentlige organisationer. I et samfund, hvor ressourcer er begrænsede, er det en udfordrende, men vigtig opgave at sikre, at disse ressourcer anvendes så effektivt som muligt. Målet er at opretholde, og helst forbedre, kvaliteten af service, samtidig med at man tilpasser sig den økonomiske realitet. Det kan indebære svære beslutninger og nødvendigheden af at finde nye løsninger for at imødekomme både borgernes behov og økonomiske begrænsninger.
Det er afgørende, at vi har en respektfuld dialog mellem botilbuddene, de pårørende, kommunen og de handicappede borgere selv – for at sikre, at enhver ændring gennemføres med den største hensyntagen til de berørtes velvære og rettigheder.
Jeg har vedhæftet lidt mere fakta herunder. Det er oplysninger fra Hjørring Kommunes budgetmateriale.
HJEMMEDAGE: Hjemmedage er en praksis på nogle botilbud, hvor beboerne har en ugentlig dag, hvor de bliver i botilbuddet i stedet for at deltage i dagtilbud. På hjemmedagen får beboeren én til én-støtte af en medarbejder fra botilbuddet, og formålet med hjemmedagen er at kunne arbejde fokuseret med den enkelte beboers REHABILITERINGSBEHOV. Praktiske aktiviteter som lægebesøg, frisør, tøjindkøb, vasketøj mv. er også foregået på hjemmedagene. En-til-en-støtten afskaffes da den ikke bør anvendes til frisørbesøg og lign. Man kommer selvfølgelig stadig til f.eks. frisøren og andre praktiske aktiviteter vil blive inkorporeret i det daglige arbejde på botilbuddet. Derfor vil beboerne have mulighed for at få arrangeret frisørbesøg som en del af den daglige drift, i stedet for at det foregår på en-til-en-dage. Det er IKKE tanken at pårørende skal løse disse opgaver.
MAD: Madlavning skal have et DIREKTE REHABILITERENDE SIGTE. Ellers kommer maden fra centralkøkkenet.
VAGTSKIFTE: Fremadrettet vil der blive ændret praksis omkring vagtskifte på botilbud, så overleveringen optimeres ift. personaleressourcer og tidsforbrug. Dette vil omfatte en bedre udnyttelse af journalsystemet Cura samt ændringer i tilrettelæggelsen af vagtskiftene. Der vil blive fokuseret på at minimere behovet for mundtlig overlevering mellem personalet ved at øge brugen af journalsystemerne. Desuden vil der blive indført forskudte vagtskift uden overlap mellem personale, der afslutter en vagt, og personale, der møder ind til vagt. Dette vil muliggøre en mere effektiv mundtlig overlevering mellem personalet i forskellige vagtlag uden behov for dobbeltnormering i forbindelse med vagtskiftene. Det er meget forskelligt fra botilbud til botilbud, hvordan og hvor meget, der i dag bruges overlap ved vagtskifte. Nogle botilbud har helt afskaffet overlap for lang tid siden
FERIE: Ifølge Hjørring Kommunes Kvalitetsstandard 2022 SEL § 108 Botilbud har borgere i et længerevarende botilbud mulighed for at få personaleledsagelse til én årlig ferie i op til 5 sammenhængende hverdage i Danmark. Ferierne arrangeres af botilbuddet efter samråd med borgerne, og botilbuddet fastsætter feriens destination, tidspunkt og antallet af deltagere ud fra faglige og praktiske hensyn. Alle personalerelaterede udgifter i forbindelse med ferien afholdes af botilbuddet. Derudover er der mulighed for at få personaleledsagelse til én årlig større fællesudflugt til musikbegivenheder. MEN; det er blevet konstateret, at BORGERNE I HØJERE GRAD VIL HAVE GLÆDE AF ENDAGSTURE OG FERIELIGNENDE TILTAG PÅ BOTILBUDDET, DA DET ER BEGRÆNSET, HVOR MANGE BORGERE DER ØNSKER ELLER KAN KLARE 5 DAGES SAMMENHÆNGENDE FERIE MED OVERNATNING.
FESTIVAL: Ifølge Hjørring Kommunes Kvalitetsstandard 2022 SEL § 108 Botilbud er der mulighed for at få personaleledsagelse til én årlig større fællesudflugt til musikbegivenheder. Det er dog blevet konstateret, at borgerne i højere grad vil have glæde af endagsture og ferielignende tiltag på botilbuddet, da det er begrænset, hvor mange borgere der ønsker eller kan klare en større tur. Det er op til botilbuddet at arrangere fællesudflugten og fastsætte destination, tidspunkt og antallet af deltagere ud fra faglige og praktiske hensyn.
Det er ikke kritik af botilbud , men besparelser der rammer borgerne , der er til debat.
Det er trist at politikerne tager fra de svageste i vores samfund, som ikke selv kan klage over afgørelsen. Der burde være plads til en hjemmedag om måneden, da det er livskvalitet for de udviklingshæmmede at komme ud af bostedet, få ordnet praktiske opgaver, indkøb osv og blive set en til en kontakt. Kunne man ikke have overvejet at gøre besparelserne mindre, så der stadig var 1 hjemmedag månedligt, så beboerne bedre kan acceptere og forstå de nye tiltag.