Af Daniel Overgaard Pedersen
Adm. direktør Agri Energy Vrå
Vi har nu modtaget de opdaterede lugtberegninger, som er lavet efter, at en fejl i de oprindelige OML-beregninger blev opdaget af Hjørring Kommunes eksterne rådgiver. De nye beregninger er lavet af rådgivningsfirmaet Niras, der har stor kompetence på området.
Beregningerne viser desværre, at det samlede anlæg – altså både biogasanlægget og pyrolyseanlægget – påvirker omgivelserne med mere lugt, end de tidligere beregninger viste.
Den tidligere leverandørs beregninger viste, at vi lå omkring miljøtilladelsens grænser. De nye beregninger viser en markant overskridelse, og jeg anerkender, at de nye tal bedre passer med de lugtgener, der i perioder har været fra vores anlæg.
Det er vigtigt for mig at understrege, at selve målingerne ikke har været fejlbehæftede. De er gennemført med korrekt metode og viser præcist, hvor lugten kommer fra. Det giver os et godt grundlag for at handle.
De vigtigste kilder til lugt er:
● Biogasanlæggets opgraderingsanlæg, hvor gassen renses og tryksættes
● Fiberhallen, hvor restfibrene fra biogasanlægget opbevares og håndteres
● Tørringsanlægget, hvor fibrene afvandes, inden de presses i piller og pyrolyseres
På tørringsanlægget har Stiesdal SkyClean allerede igangsat en ombygning, der skal inddæmme lugten fra tørringen. Og på biogasanlægget har vi – efter rådgivning fra leverandører – blandt andet monteret en ny, forbedret løsning med aktivt kul til lugtfjernelse.
Vi forventer at kunne mærke en forbedring inden for få uger. Vi er derfor fortrøstningsfulde over, at de seneste måneders arbejde med lugtreduktioner har nedbragt lugtgenerne, så anlægget fremover overholder alle myndighedskrav.
Niras har desuden gjort os opmærksom på, at afkastet fra fiberhallen overskrider grænseværdien (den såkaldte B-værdi) for stoffet methanthiol.
Methanthiol kendes fra landbruget som en naturlig følge af biologiske nedbrydningsprocesser. Det opstår især i gylletanke og under lagring og udbringning af gylle, hvor der sker nedbrydning uden ilt. Stoffet er en af hovedkilderne til lugtgener fra svine- og kvægbrug, og der er derfor god erfaring i både miljømyndigheder og rådgivningsbranchen med håndtering af stoffet.
Overskridelsen er målt i afkastet fra fiberhallen, der også behandler procesluften fra fibertørreanlægget. Vi tager selvfølgelig overskridelsen meget alvorligt og har derfor besluttet at holde fibertørreanlægget ude af drift, indtil vi har gennemført de planlagte forbedringer.
Hjørring Kommune har som konsekvens af måleresultaterne udvidet det oprindelige undersøgelsespåbud til at omfatte nærmere undersøgelser af biogasanlæggets opgraderingsenhed og fiberhallen. Det er oplagt, at kommunen skærper kravene til os, og jeg kan ikke andet end at hilse det velkomment.
Der bliver nu lavet en grundig kortlægning af biogasanlæggets samlede lugtpåvirkning, og det giver os et stærkt udgangspunkt for at få løst problemerne effektivt – og dermed tage næste skridt i retning af et naboskab med betydeligt lavere lugtgener.
Diskussionen om post