Det mener i hvert fald Johannes Haandsbæk Vestergaard fra Lønstrup Madhus. Det er han nemlig godt i gang med at arbejde på sammen med en stærk arbejdsgruppe af andre gode folk fra Hjørring og omegn.
– Projektet hedder Lønstrup Madakademi, og ambitionen er at skabe en ny vej ind til det allermest meningsfulde, livgivende og vigtige håndværk – nemlig madhåndværket – og forhåbentligt give flere af de unge mellem 18 og 25, som står for at vælge deres uddannelsesvej, lyst til at fortsætte i den retning, lyder det fra indehaveren af Lønstrup Madshus.
Madakademiet skal desuden give elever, lokale og turister indsigt i mulighederne inden for gastronomi, fødevareproduktion og iværksætteri uden for storbyerne, samtidig med at vi styrker båndet mellem producenter, køkkener og forbrugere.
– Med projektet håber vi at kunne bidrage til en mere mangfoldig tilgang til madhåndværket, inspireret af den alsidighed af frie skoler og akademier, som skaber veje ind i brancher som f.eks. film, arkitektur og design. Det mener vi er vigtigt for at skabe større diversitet i arbejdsstyrken og dermed løse branchens store udfordringer med rekruttering og arbejdsmiljø. tilføjer Johannes Haandsbæk Vestergaard.
Madhåndværkere, kokke, bagere, catere og andre bærer og udvikler ikke kun madkulturen, men spiller også en central rolle i en bæredygtig udvikling af fødevaresystemet, og ultimativt håber Johannes Haandsbæk Vestergaard, at Lønstrup Madakademi kan trække udviklingen i retning af mere holdning og håndlavet mad og mindre convenience og masseproduktion.
Konkret arbejdes der på at skabe et skolemiljø i Lønstrup for 20 til 25 elever og et 7 måneders forløb, som starter i vinteren med fordybelse og læring, og som gennem foråret gradvist vil centrere sig om et fælles projekt med planlægning, opbygning og drift af både en restaurant og en cafe sommeren over.
I efteråret vil Lønstrup Madakademi tilbyde kortere kurser med fokus på efteruddannelse og opkvalificering for på den måde forhåbentlig udvikle sig til at blive et nationalt center for gastronomi, madhåndværk og bæredygtig udvikling af den fælles madkultur.
Link til relateret artikel