• Annoncering
  • Kontakt
  • Retningslinjer
  • Cookiepolitik
Prøv vores mørke tema
NordsøPosten.dk

Topbanner

  • Nyheder
  • Kultur
  • Sport
  • Erhverv
  • Politik
  • Fritid
  • Debat
  • Børn & Unge
  • 112
  • Navne
  • Sponsorartikler
    • Arkiverede sponsorartikler
  • Arkiv
Intet resultat
Se alle resultater
  • Nyheder
  • Kultur
  • Sport
  • Erhverv
  • Politik
  • Fritid
  • Debat
  • Børn & Unge
  • 112
  • Navne
  • Sponsorartikler
    • Arkiverede sponsorartikler
  • Arkiv
Intet resultat
Se alle resultater
NordsøPosten.dk
Intet resultat
Se alle resultater

Topbanner

Fiskeklassiker af gammeldags modnede sild vinder frem igen

De gode gamle traditioner med gammeldags modnede sild vinder mere og mere frem med smørrebrødets popularitet og øget fokus på den gamle delikatesse, lyder det fra sildeproducenten Tenax Sild.

af Niels Skipper
23. marts 2022
i Erhverv
Ole Kjærsgaard Nielsen fra Nordsøen Oceanarium præsenterede Årets Sild hos SuperBrugsen i Hirtshals. Foto: Arkiv.

Ole Kjærsgaard Nielsen fra Nordsøen Oceanarium præsenterede Årets Sild hos SuperBrugsen i Hirtshals. Foto: Arkiv.

Langbanner Top

Tenax skriver i deres nyhedsbrev, at Danmark har produceret gammeldags modnede sild lige siden middelalderen, men de sidste år har fremstillingsmetoden været på retur. Den udvikling har restaurationsbranchens nye fokus på smørrebrød dog ændret på.

Grundopskriften på en gammeldags modnede sild har ikke ændret sig siden 1200-tallet, hvor saltede sild var en af Danmarks vigtigste handelsvarer. Men populariteten har været jævnt faldende til fordel for de eddike-modnede sild, der blev opfundet i slutningen af 1800-tallet.

Men smørrebrødets genkomst, kokkekonkurrencen ’Årets Sild’, der udelukkende bruger de gammeldags modnede sild, samt kokkenes generelt større fokus på klassiske råvarer af høj kvalitet har skubbet på vores vaner, så der i dag sælges en større andel af gammeldags modnede sild.

I 2019 solgte Lykkeberg 1899 omkring 620.000 glas gammeldags modnede sild. I 2021 var antallet mere end fordoblet til 1,3 mio. glas. Dertil kommer et større antal glas, som Tenax Sild producerer og sælger under supermarkedskædernes egne mærker.

Aarets sild 22 SuperBrugsen Ole Kjaergaard Nielsen
Ole Kjærsgaard Nielsen fra Nordsøen Oceanarium præsenterede Årets Sild hos SuperBrugsen i Hirtshals. Foto: Arkiv.

»Vi producerer begge typer, men jeg er oprigtigt glad for den øgede interesse for de gammeldags modnede sild, for den fremstillingsmetode er en stor del af vores gastronomiske kulturarv«, siger Anette Ladefoged, der er adm. direktør i Tenax Sild, der også omfatter brandet Lykkeberg 1899.

Kæmpe forskel
Der er stor forskel på de to produktionsmetoder. Den gammeldags modnede sild klart kræver mest tid, viden og erfaring. Sildene hovedkappes efter fangst og ligges i tønder med salt, hvor de modner naturligt ved hjælp af sildens egne enzymer. Fuldstændig som i middelalderen. Efter minimum 6 måneders modning – nogle gange op til 12 måneder afhængig af størrelsen – flås og fileteres silden. Sildefileterne udvandes nænsomt og lægges i en krydderlage eller dressing.

Eddikemodnede sild bliver fileteret med det samme og lagt i en lage af eddike og salt, som gør den spiseklar på ca. 30 dage.

»Det er klart, at den gammeldags modnede er dyrere at fremstille, men den langsomme modning gør bestemt også, at silden har flere smagsnuancer. Farven er klar og naturligt kødfarvet. Bid og konsistens er fast, og man oplever, at tiden har fået lov at gøre sit arbejde,« siger Anette Ladefoged.

Der er kun to fabrikker tilbage i Danmark og dermed i verden der producerer gammeldags modnede sild, hvoraf den ene er Tenax Sild. Silden sælges næsten udelukkende i Danmark, hvor den har en markedsandel på ca. 20% af alle solgte sild på glas.

Tenax Sild har ud over Lykkeberg 1899 også mærkerne ’Fiskemandens’ og ’Skagen’. Virksomheden er specialister i sild, men forarbejder også andre fiske-specialiteter som fiske-frikadeller, fiske-patéer, kaviar af stenbiderrogn og ørredrogn. I alt er der 160 ansatte, fordelt på de to fabrikker i Nyborg og i Aalbæk.

FAKTA
Marinerede sild fås i mange forskellige smagsvarianter. Når du skal vælge marineret sild, er der basalt set kun 2 slags at vælge imellem:

• Gammeldags modnede sild – Gammeldags modnede sild bliver hovedkappede og lagt i en tønde sammen med salt. De modner ved hjælp af sildens egne naturlige enzymer i minimum 6 måneder og helt op til et år. Den langsomme modning gør, at silden har mange smagsnuancer, og at smagen er rund og fyldig.
• Hurtigmodnede eller eddikemodnede sild – De bliver fileteret og derefter lagt i en lage af eddike og salt, som gør den spiseklar på ca. en måned. Eddikemodnede sild har en mindre nuanceret sildesmag end gammeldagsmodnede sild.

Kilde: FiskerForum.

Tags: Sild
DelTweetSend

Langbanner

Tilmeld
Giv besked ved
0 Kommentarer
Inline meninger
Se alle kommentarer

Stort sidebanner top

Stort sidebanner

Lille sidebanner

NordsøPosten.dk

NordsøPosten.dk er ejet af Niels Skipper under virksomheden Skipper & Skipper.

Målet med netmediet er at præsentere lokale nyheder med kvalitet og hurtighed.

CVR-nr. 41271825

Følg os

Annoncering

Kontakt Niels Skipper for priser angående annoncering.

Du kan bruge e-mail adressen nedenunder eller benytte vores kontaktformular ved at klikke her.

Niels Skipper

Mobil: 28 74 27 48
E-mail: niels@nordsoeposten.dk

Kategorier

  • 112
  • Børn & Unge
  • Debat
  • Erhverv
  • Fritid
  • Kultur
  • Navne
  • Nyheder
  • Politik
  • Sponsorartikler
  • Sport

Lavet af Høj Data.

  • Nyheder
  • Kultur
  • Sport
  • Erhverv
  • Politik
  • Fritid
  • Debat
  • Børn & Unge
  • 112
  • Navne
  • Sponsorartikler
  • Arkiverede sponsorartikler
  • Arkiv

Lavet af Høj Data.

Administrer cookies
Vi bruger cookies for at optimere vores hjemmeside og services.
Funktionelle Always active
Nødvendige for at kunne drive Nordsøposten.
Præferencer
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistik
Giver os mulighed for at samle statistik over besøgende for at forbedre vores service. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Giver os mulighed for at indsamle marketingsstatistik for at kunne vise dig annoncer.
Manage options Manage services Manage vendors Read more about these purposes
View preferences
{title} {title} {title}
Du er ved at sende email til

Flyt kommentar