Her til aften er et flertal i Folketinget blevet enige om, at der skal opsættes hundredvis af havvindmøller på det danske hav, og samtidig har de afsat en halv milliard kroner til en ny naturfond.
Fiskerierhvervet hilser naturfonden velkommen, da det er vigtigt i forhold til at sikre fremtidens fiskebestande og fiskeri – og så forventer Danmarks Fiskeriforening, at blive inddraget, når møllerne skal placeres, så fiskernefortsat kan bidrage med sunde og klimavenlige fødevarer
Frem mod 2030 skal der ske en massiv udbygning af havvind på 9 gigawatt i de danske farvande. Det har et flertal i Folketinget i dag besluttet.
En beslutning, som man i fiskeriet holder skarpt øje med, for hvis ikke de mange havvindmøller skal kollidere med vigtige fiskepladser, så skal fiskerne inddrages, når de placeres. Det er en forudsætning for at sikre sameksistens på havet, og fiskerne forventer derfor at blive taget med på råd.
– Nu mangler regeringen blot at levere på løfterne om sameksistens mellem fiskeri og havvind ved at inddrage fiskeriet, når havvindmøllerne skal placeres. Det er bydende nødvendigt, hvis fiskeriet fortsat skal kunne bidrage med sunde og klimavenlige fødevarer og vigtige arbejdspladser,lyder det fra Svend-Erik Andersen formand for Danmarks Fiskeriforening.
Opgørelser fra DTU Aqua viser, at de danske fiskere i dag befisker 32,5% af den danske havbund, og fanger 90% af deres fangster i danske farvande på knap 20% af det danske hav. Dermed bør der både være plads til fiskeri og havmøller – uden at man placerer havmøllerne på de vigtige fiskepladser, påpeger Danmarks Fiskeriforening.
Fiskeri i parkerne
I Danmarks Fiskeriforening lægger man derudover vægt på, at det skal være muligt at fiske i havvindmølleanlæg og over de kabler, der går til og fra møllerne.
– Hvis overlap mellem fiskepladserne og havmøllerne er uundgåeligt, er det vigtigt for os, at vi får mulighed for at fiske over kablerne og i havvindmølleanlæggene. Det kan i lighed med placeringen bidrage til at sikre sameksistens mellem møller og fiskeri, og vi har indtil videre gode erfaringer med at fiske over kablerne fra de havvindmølleanlæg, hvor det i dag er tilladt, siger Svend-Erik Andersen.
Havfond skal involvere fiskeriet
Folketingsflertallet er også enige om at afsætte en halv milliard kroner til en ny havfond, der skal sikre, at havmiljø og fiskebestande ikke kommer til at lide under udbygningen af havmøllesektoren.
Den fond vil de danske fiskere inddrages i, lyder det fra Svend-Erik Andersen.
– Jeg er glad for, der bliver taget hånd om vores bekymringer om havmiljø og fiskebestande. Vi har længe efterlyst grundige undersøgelser inden etableringen af havmølleanlæggene og tæt monitorering af effekterne for havmiljøet efterfølgende. Og så er vi i Danmarks Fiskeriforening naturligvis klar til at bidrage til fondens arbejde, og vi håber, vi vil blive inddraget, siger Svend-Erik Andersen.
Klam læsnimng. Målet bør være samarbejde med de mange involverede og ikke den nuværende holding fra “Jeg har aldrig fået noget”.
Såvidt Jeg ved har fiskeriet aldrig bidraget med noget med flere eller større fisk. Havet ville tvært imod være, så man kun kunne se billerder af fisk, hvis man ikke har havde reduceret deres aktivitet på en nogenlunde sober måde.
Mere venlih kunne være, at man fx forstår gratis strøm 200 dage om året betyder noget. Der er erfaring for, at noget at stå under fremmer fiskebestande.
Så man må samarbejde får at få nogle rimelige regler omkring fiskeri omkring vindmøller og at kunne komme ind og ud af havnene.
Jeg savner stadig, at man fiskeriet selv sætter fisk ud, hvor der ikke er nogen. Måke er vandet blevet lidt renere igen. Mpåske kan de ikke yngle så godt, men man kan da genfange dem i stor.
Vi har jo også sådanne grænser på land, hvor en række mere sydlige og nordlige arter lige akkurat kan trives her, selvom få kan formere sig.
Her kunne man da alliere sig med sportfiskerforbundet, der hvert år udsætter 1000vis af fisk i Uggerby å, for at lade de fleste dø af iltmangel. Men nogle af de stakkels fisk bliver det da til.
Der er jo mange ligheder. De er også næsten kun interesseret i de fisk, man kan æde. I de senere år er ma dog kommet så langt, at man også udsætter ædefisk til de, vi æder.