Omkring 20 procent af den danske fiskeflåde er i dag samlet i Hirtshals Havn for at vise deres sympati med vognmændene i deres kamp mod den kommende CO2 afgift.
Foruden lokale fiskere er der fiskefartøjer fra Hanstholm, Thyborøn, Lemvig, Nexø, Esbjerg m.fl. Fiskene står også selv overfor en planlagt afgift på deres brændstofforbrug og de frygter, at den afgift helt vil afvikle fiskerierhvervet i Danmark.
De forsamlede fiskere havde indkaldt til stormøde mandag morgen i Auktionshallen i Hirtshals og havde indbudt formanden for Fiskeriudvalget i Kommunernes Landsforening, borgmester Søren Smalbro.
Indledningsvis orienterede formanden for Læsø Fiskeriforening og talsmand for aktionsgruppen af fiskere Thomas Christiansen de forsamlede om baggrunden for morgenens møde.
”Desværre lader det til, at politikerne ikke forstår, at der er nogen, der sørger for, at der kommer mad på bordet i de små hjem. I Danmark er vi superdygtige til vores arbejde. Vi gør det hurtigt, effektivt med en høj kvalitet og ikke mindst et lavt CO2 aftryk. Den teknologi, der kan reducere vor CO2 udledning endnu mere, findes simpelthen ikke, så hvis politikkerne virkelig ønsker et grønnere fiskeri, en grønnere transport og et grønnere landbrug, må de hjælpe os med at komme derhen i stedet for blot at brandbeskatte os,” lød det fra Thomas Christiansen.
I sit indlæg på mødet bakkede Søren Smalbro de mange fremmødte fiskere op i deres protest mod den forhadte afgift: ”Afgiften på transport, fiskeri og landbrug i Danmark vil fordyre de danske varer betragteligt og gøre dem væsentligt dyrere for forbrugerne. Det vil få den virkning, at forbrugerne fravælger danske fødevarer til fordel for de billigere afgiftsfrie udenlandske varer. Disse udenlandske fødevarer er typisk produceret med et væsentligt højere CO2 aftryk end de danske. Og som yderkommune vil vi miste rigtig mange arbejdspladser og dermed store indtægter til kommunekassen.”
Desværre er lydhørheden hos landspolitikerne aktuelt ikke til stede, men Søren Smalbro lovede fiskerne, at han sammen med borgmestrene i de øvrige nordjyske fiskerikommuner vil skrive et brev til ministeren med en redegørelse for de meget uheldige konsekvenser, som en CO2 afgift vil få for erhvervene i de berørte kommuner. Håbet er større lydhørhed og en forståelse for de voldsomme følgevirkninger, som en CO2 afgift vil få.
På mødet besluttede fiskerne, at de ikke ville blokere havneindsejlingen. Det er ikke ønsket at genere eksempelvis færgetrafikken, men i stedet at vinde forståelse blandt politikere og befolkning for den store skadevirkning, som CO2 afgiften vil få for fiskerierhvervet og de andre ramte erhverv.
Link til tidligere artikel