De efterlades i papkasser, transportbure, sportstasker eller indkøbskurve, og der stadig flere af dem. Antallet af kæledyr, der er efterladt til en uvis skæbne af deres ejer, satte en kedelig rekord i 2022 med 1382 dyr. Det viser tal fra Dyrenes Beskyttelses vagtcentral 1812. De mange dyr var fordelt på 644 enkeltstående sager, da der ofte dumpes hele kuld af f.eks. kattekillinger og marsvin. Antallet af sager er steget med 25 procent siden 2018, hvilket bekymrer Dyrenes Beskyttelse.
– Det værste er, når dyrene dumpes i skove, på rastepladser eller andre steder, hvor de i værste fald ikke overlever. Tit er det dyreunger, som ikke tåler megen sult, tørst eller kulde. Det er simpelthen så uansvarligt, siger Karina Fisker, Internatchef ved Dyrenes Beskyttelse.
En del af dyrene sættes dog også foran Dyrenes Beskyttelses ti internater, hvor der er en større chance for, at de overlever. Hermed slipper ejeren af dyret for at betale indleveringsgebyr for dyret, som er med til at dække udgifterne til blandt dyrlægetjek, vacciner og neutralisering. Gebyret varierer afhængigt af dyr mellem 200 og 1000 kr. Dyrenes Beskyttelse vurderer også, at de stigende forbrugspriser påvirker antallet af dumpede dyr.
– Vi har af gode grunde ikke megen dialog med folk, der dumper deres dyr, men vores beredskab af frivillige dyrereddere oplever generelt flere dyreejere, der har svært ved at overskue deres dyr på grund af økonomiske problemer, siger Karina Fisker.
De dumpede dyr efterlader Dyrenes Beskyttelses med en ekstraregning, og skaber kø til pladserne på internatet for alle andre.
– Det kræver noget at være kæledyrsejer – også hvis man er tvunget til at skille sig af med dyret eller dets unger. Dumping er usolidarisk og tarveligt, så tag nu fat i internaterne, så vi kan tage en snak om situationen, lyder opfordringen fra Karina Fisker.
Neutralisering og mærkning er løsningen
Neutralisering af kæledyr er en afgørende del af løsningen på problemet med dumping af dyr. Neutralisering er ikke kun relevant for katte, som udgør mere end 75 procent af dumpede dyr, men også kaniner kan med fordel neutraliseres, så der ikke kommer uønskede unger.
– De fleste mennesker kan godt overskue deres kat, men hvis den pludselig føder killinger, så bliver udgiften mangedoblet og så har vi balladen. For at komme problemet til livs, er vi nødt til at starte ved kilden og få stoppet alle de uønskede unger, som ofte er dem, der dumpes, siger Karina Fisker.
Dyrenes Beskyttelse ønsker også en obligatorisk mærkningsordning, så katte bliver registreret til deres ejer på samme måde som hunde gør det. På den måde er det muligt at finde frem til dyrenes ejere, og det vil også højne kattens status i Danmark.