Statens Serum Institut gav ikke Folketinget nye afgørende oplysninger, der kunne have standset udslettelsen af hele minkerhvervet i Danmark. Det viser en aktindsigt, TV2 Nord har fået i sagen. Selv om det trusselsbillede, der sammenlignede Nordjylland med et nyt Wuhan, VAR faldet til jorden, fik hverken politikere eller eksperter den nye viden på en høring sidste år.
På en Høring i Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg mandag 16. november 2020 fremlagde regeringen sit beslutningsgrundlag for at slå alle minkbesætninger i Danmark ihjel.
Baggrunden for beslutningen var, at landets mere end 15 millioner mink udgjorde et smittereservoir, hvor coronavirus kunne komme ud af kontrol og blive en trussel for fremtidige vacciner.
– Det er rystende
Antallet af smittede minkfarme var nærmest eksploderet i ugerne op til beslutningen. Samtidigt var Nordjylland den landsdel, hvor markant flest mennesker var smittet med en minkvariant af Covid-19-virus.
Det gav frygt for, at Nordjylland kunne blive et nyt Wuhan – altså starten på en ny verdensomspændende pandemi.
Statens Serum Institut havde netop fået nye oplysninger, der rokkede ved den risikovurdering, der lå til grund for beslutningen om at slå alle mink i Danmark ihjel. Men de oplysninger fik hverken politikere eller eksperter indsigt i på høringen.
Per Larsen, der både er fødevare- og sundhedsordfører for De Konservative deltog på høringen.
– Vi fik ingenting at vide, og når de har haft nye resultater, må jeg bare sige, at det er rystende, at de ikke bliver lagt frem. Som folketingsmedlem har jeg selvfølgelig en forventning om at få alle oplysninger, som er tilgængelige, siger Per Larsen.
Ekspert: Stærkt kritisabelt
Da høringen i Folketingets Landstingssal fandt sted, vidste Seruminstituttet, at to væsentlige elementer i deres risikovurdering ikke holdt stik. Men heller ikke eksperterne fik den ny viden:
– Jeg synes det er stærkt kritisabelt, at man ikke får fremlagt de nye oplysninger, for det havde da været ekstremt relevant for de vurderinger, vi sad og skulle udveksle. Det var lige præcis de data, der var afgørende for endegyldigt at sige: Der var ingen grund til panik, siger Poul Nissen, professor, Institut for Molekylærbiologi og Genetik – Neurobiologi, Aarhus Universitet.
Etisk gyngende grund kunne have været afværget
Allerede tre dage før høringen 16. november stod det klart, at den frygtede Cluster 5-mutation var uddød af sig selv. Det stod også klart, at en minkfarm ved Hjørring – den såkaldte Farm 4 – ikke som frygtet var blevet smittet med coronavirus for anden gang. Wuhan-scenariet var altså aflyst.
– Stort set alle forskere var enige om, at de mange millioner mink var et problem, der skulle håndteres, og at det var nødvendigt at reducere bestanden kraftigt, men noget andet er at slagte så mange dyr, lige før de skal pelses, siger Poul Nissen.
– Det er i mine øjne stærkt uetisk, at vi har en masse produktionsdyr, som vi lige pludselig ender med at kassere og aflive under stærkt kritisable forhold. Jeg synes, vi var ude på etisk gyngende grund, og med de nye informationer kunne vi have afværget det, mener han.
Avlsstamme kunne have været reddet
Ifølge professoren fra Aarhus Universitet var der ingen videnskabelige argumenter for totalt at udslette minkerhvervet, og han mener, at det havde været forsvarligt at redde en mindre avlsstamme af mink. Den holdning deler Per Larsen.
– Cluster 5 viste sig jo at være ikke eksisterende – vi havde ikke set den i syv uger på det tidspunkt. Vi kunne se, at alle minkvarianterne døde ud ret hurtigt, og risikoen derfor var ganske minimal. Alligevel blev risikoen blæst op til et Wuhan-scenarie, som kunne true folkesundheden i hele verden, siger han og uddyber:
– Jeg håber ikke, der er regeringsmedlemmer, der har vidst, at Seruminstituttet havde nye oplysninger 16. november, som altså ikke blev lagt frem, for så er det selvfølgelig ansvarspådragende.
Granskningskommission begynder i denne uge
En granskningskommission begynder torsdag 7. oktober at endevende, hvad der skete før og efter regeringens beslutning om at aflive alle mink i landet. Per Larsen mener, at de nye oplysninger burde have medført en ny risikovurdering, der kunne havde reddet minkerhvervet i Danmark.
– Med de nye oplysninger kunne man i hvert fald som minimum have lavet et scenarie, hvor man bevarede avlsdyrene. Man kunne dybest set have nået at stoppe hele den massenedslagtning af hele minkbranchen, hvis vi var blevet informeret i tide, siger Per Larsen.
Kilde: TV2 Nord.