Klimamålene kræver færre udledninger, flere grønne teknologier og ikke mindst en omfattende elektrificering med vedvarende energi.
Det sidste stiller et nyt lovforslag skarpt på. Ændringerne i Elforsyningsloven, som i dag er blevet førstebehandlet af Folketinget, skal styrke samplaceringen af elforbrug og elproduktion og dermed på samme tid aflaste elnettet og sætte fart på elektrificeringen.
Samplacering betyder, at elproduktion og elforbrug placeres tættere på hinanden, eller placeres et sted, hvor der er ledig kapacitet i elnettet. Med andre ord betyder mere samplacering et mindre behov for at udbygge og forstærke det kollektive elnet. For så vidt ligger det allerede indenfor mulighederne med de eksisterende og planlagte møller på Hirtshals Havn.
– Den grønne omstilling er vores motor. Men ligesom vi ikke kan køre bilen uden ka-rosseriet, kan vi ikke komme i mål med den grønne omstilling uden elektrificering af samfundet. Ændringerne i elforsyningsloven skaber bedre rammer for elektrificeringen ved bl.a. at styrke vilkårene for samplacering af elforbrug og elproduktion. Det vil på samme tid aflaste elnettet og sætte fart på elektrificeringen på en omkostningseffektiv måde, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Et af de konkrete tiltag i lovforslaget er at tillade, at store elforbrugere og elproducenter selv kan etablere direkte el-forbindelser (også kaldet direkte linjer), så de fremover kan koble elproduktion og elforbrug sammen, og dermed kan aflaste det kollektive elnet og reducere behovet for forstærkning. Det kan fx være en direkte linje mellem et PtX-anlæg og en solcellepark eller som allerede antydet mellem møller og virksomheder på Hirtshals Havn.
Det kunne som aftagere eksempelvis være Danish Salmon og Biomega. Begge har et stort behov for grøn energi. Der er dog desværre fortsat mange juridiske og politiske bump på den vej.
Lovforslaget er bl.a en opfølgning på PtX-aftalen fra 2022 – og der lægges op til, at det træder i kraft d. 1. april 2023.
Fakta om lovforslaget
- Lovforslaget følger bl.a. op på PtX-aftalen af 15. marts 2022 ved at tillade direkte linjer og geografisk differentierede forbrugstariffer for store elforbru-gere og ved at give nye muligheder for lokal kollektiv tarifering
- Desuden følger lovforslaget op på aftalen ”No New Coal compact”, som blev indgået COP26 i 2021. Lovforslaget giver klima-, energi- og forsyningsmini-steren bemyndigelse til at forbyde elproduktion baseret på kul ved efterføl-gende bekendtgørelse.
- Desuden formaliseres regler for interne net og VE-egenforbrugere.
- Der indføres ligeledes modregning for den sparede elafgift på statslige sol-celleanlæg mhp. at ensrette regler for staten med reglerne for kommuner og regioner.
- Derudover indeholder lovforslaget mindre øvrige tiltag, herunder registrering af data for elproducerende anlæg, energilageranlæg og elforbrugsanlæg
Der hersker rent ud sagt skandaløse forhols på produktion af strøm og varme. Hrthals fjernvarme skulle netop selv proucere strøm til erstatning for det meste gas.
Hvorfor er det ikke oppe. Det er jo til eget kommunalt forbrug.
Og så er jeg imod sådane opklaskninger af kunstigtbrændstof mange steder, bseret på tilskud og efter det, ved høj brugerbetaling. At tjene penge på den måde, er ike det samme som a tjenen landet. Her er der tale om nogle få ejere, der for egen vindings skyld gnaver sig ind i et forvejen befængt område.
Og borgerne opfører sig som klaphatte og accepterer at energiproducenterne har rekordhøje overskud, men Vi og de har rejordhøje udgifter(jeg har lige modtaget min el regning).
Og på havet bliver det jo ikke bedre. Der er brug for fornuftig stabilisering til faste lave priser og ren strøm. Fx er langesund færgen sløjfet. Hvad bliver det næste? Skal de til at fyre med kul.
PTX er en total fejltagelse og i det mindste være strengt forbudt, indtil den måske engang er rentabel.
Man har det samme forkvaklede manglende indsyn til fjernvarme, selvom der er meget dyr og meget billig fjernevarme, så er det et mantra og et mirakel, trods vi forbrugere betaler kassen.
Og hykleriet har jo ingen grænser. For mange bryder sig ikke om de vindmøller. Bryder sig om? Det er jo nædvendig strøm de samme protestanter forbruger en masse.
Og hvorfor skriver jeg jo ikke om PTX? Det er fordi der er et enormt udækket gab på frisk strøm, der er rent + +
Hvordan kan nogle være imod at bruge vind som evighedmaskine 200 dage om rådet og få langt billere strøm og varme. .
Og Jeg spørger lidt ironisk bare: Kan man udfase kul ved at bruge dyr kunstbrændstof på skibe?