Hirtshals Havn ønsker som bekendt at udvide havnen med ny indsejling, større svajebassin, længere kajpladser, spulefelt og nyt areal til havnerelaterede erhvervsformål inkl. vindmøller. Hirtshals Havn har ansøgt Trafikstyrelsen og Hjørring Kommune om udvidelsen.
Byrådet har den 27. oktober 2021 igangsat planlægningsprocessen.
Staten og kommunen er myndigheder
Trafikstyrelsen er i henhold til Havneloven myndighed i forhold til selve den fysiske udvidelse af havnen, dvs. i forhold til etablering af nye yderværker, kajkanter og opfyldning af arealer. Tilladelse til havneudvidelse gives kun med henblik på havnerelaterede formål. Derudover er Miljøstyrelsen myndighed i forhold til spulefelt (areal til deponering/opfyldning af havnesediment).
Når ”vand er blevet til land”, bliver kommunen myndighed i forhold til plangrundlag mv. for anvendelse og bebyggelse på de nye havnearealer, herunder opstilling af vindmøller.
Myndighedsbehandlingen koordineres mellem Trafikstyrelsen og Hjørring Kommune.
Planlægning for anvendelse og bebyggelse på havnearealerne
Anvendelse og bebyggelse på de nye havnearealer samt etablering af nyt spulefelt kræver udarbejdelse af plangrundlag i form af kommuneplantillæg, lokalplan og miljøvurdering af de to planer.
Planlægning for vindmøller på havnearealerne opdeles i to etaper
Hirtshals Havn har på nuværende tidspunkt ikke udarbejdet et konkret vindmølleprojekt, hvor det præcise antal møller, placering, mølletype, totalhøjde og navhøjde er fastlagt. Hirtshals Havn har arbejdet med de overordnede rammer for et kommende konkret projekt, som vil blive et projekt med op til 9 møller med en totalhøjde på max 200 m.
Hirtshals Havn har derfor ansøgt Hjørring Kommune om, at de nye havnearealer i kommuneplanen udpeges til vindmølleområde med henblik på opstilling af op til 9 møller med en totalhøjde på max 200 m. Havnen forudsætter, at gældende afstands- og støjkrav til omkringliggende boliger mv. skal overholdes. Til sammenligning har de eksisterende fire møller en højde på 150 m.
Dette kræver udarbejdelse af kommuneplantillæg med tilhørende miljøvurdering.
Når de nye havnearealer er udpeget som fremtidigt vindmølleområde i kommuneplanen, skal Hirtshals Havn efterfølgende indsende en konkret projektansøgning, hvor det præcise antal møller, placering, mølletype, totalhøjde og navhøjde samt støj fremgår.
Kommunen udarbejder herefter lokalplan med tilhørende miljøvurdering af planen, og ansøger udarbejder en miljøkonsekvensvurdering af det konkrete vindmølleprojekt. Det skal også i denne planproces afholdes høring og borgermøde.
Fordebat
I den indledende del af den aktuelle planproces skal der gennemføres en fordebat i fire uger, og administrationen anbefaler, at der i høringsperioden afholdes borgermøde i Hirtshals enten den 27. eller 29. september 2022, se Bilag 1 – Fordebat-materiale.
Efterfølgende proces
I forlængelse af fordebatten udarbejder Trafikstyrelsen et afgrænsningsnotat, som fastlægger indholdet i den miljøkonsekvensvurdering af havneudvidelsen, som Hirtshals Havn skal udarbejde. Sideløbende udarbejder kommunen forslag til kommuneplantillæg og lokalplanforslag med tilhørende miljøvurdering.
Byrådet skal godkende planforslag og miljøvurdering, før materialet sendes i 8 ugers høring.
Rækkefølgen herefter er, at når Trafikstyrelsen har godkendt og givet tilladelse til havneudvidelsen, kan Byrådet godkende plangrundlaget for havnearealer og vindmøller endeligt.
Lovgrundlag
Planloven og Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter.
Direktionen indstiller,
- at Teknik- og Miljøudvalget anbefaler Byrådet at igangsætte fordebat i fire uger, og at der i høringsperioden afholdes borgermøde i Hirtshals.
Historik
Beslutning fra Teknik- og Miljøudvalget 2022-2025, 16. august 2022:
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler, at materiale til fordebat godkendes og at der gennemføres fire ugers fordebat, samt at der afholdes informationsmøde 29. september 2022 i Hirtshals.
Børge Bech deltog ikke i punktets behandling.
Bilag
Kilde: Hjørring Kommune.
Diskussionen om post