Din beretning eller historie og fotos til folkemindesamlingen må meget gerne handle om dig og familiens oplevelser i efterkrigstiden 1945 til 1950.
Bogen (folkemindesamlingen), der søges historier, beretninger og billeder til, er bind 6 i Pernille Pedersens bøger om besættelsestiden, og geografisk dækker bogen fra lidt syd for Ringkøbing og i lige linje over til syd for Vejle og derfra hele vejen op til Skagen. Det er Midtjylland fra vest til øst og Nordjylland samt Vendsyssel.
Bind 6, som du kan bidrage til, har deadline om ca. 4½ måneder, nemlig ved juletid i år, men forfatteren skal gerne have historier, beretninger og billeder i god tid inden deadline. Bind 6 udkommer i sommeren 2023.
Hvordan kan jeg bidrage med indhold til bogen om årene 1945-1950?
Du sender bare dine/jeres oplysninger til forfatteren Pernille Pedersen. Det kan være spændende hverdags historier og billeder om dagliglivet som du/I oplevede det, og det skal være fra perioden fra 1945 til og med nytåret 1950.
Dine historiske bidrag behøver ikke at handle om krigen. Alt nedskrevet om hverdagen har interesse. Den kommende store bog handler om efterkrigstiden og om hvor nøjsomt vi levede efter at tyskerne havde røvet og plyndret vores land i fem år.
Kontakt forfatter Pernille Pedersen på mail: forlaget.vrejlev@email.dk
De 5 første udgivelser fortælles der om på denne hjemmeside: https://www.besaettelsenijylland.dk/
På nuværende tidspunkt har Pernille Pedersen udgivet 5 bind på samlet 3.618 sider om besættelsestiden i Midtjylland, Vestjylland, Nordjylland og Vendsyssel. Den nuværende folkemindeindsamling drejer sig om seriens sidste bog. Bind seks afrunder og slukker for en serie på 6 udgivelser om besættelsestiden og hverdagen. De 6 bind der i alt tilbyder næsten 4.400 siders læsestof er skrevet/lavet af forfatteren over 14 år.
Sådan startede det hele ……
Den første bog: ”Vendsyssel under besættelsen” skulle have været et lille hæfte på 30 sider og kun til familien. Men ”Vendsyssel under besættelsen” blev meget, meget større end de planlagte 30 sider og beskriver nu med sine 712 sider, enorme mængder af detaljer og spændende historier om Vendsyssel i 1940-45. Indsamlingen af arkivalier er gjort af forfatteren, Pernille Pedersen, i perioden 2011 til 2017 og med hjælp fra 500 vendelboer, historikere og specialister.
Ud over mangfoldigheden af faktiske oplysninger og mange dokumenter gengives her en mængde personlige breve og rapporter, som giver bogen et dybt troværdigt, menneskeligt præg. Dette er historieskrivning, hvor store linjer kombineres med et væld af personlige beretninger om lokale aktiviteter mod den tyske besættelsesmagt i form af illegal presse, sabotage, våbenmodtagelse og kontakt med England og Sverige. Resultatet er blevet et værk, som både i dybde og bredde tegner et rigt facetteret billede af den aktive modstandskamp i Vendsyssel.
Hver udgivelse har også fået hjælp fra specialister på hver sit fagområde vedrørende besættelsestiden i Danmark.
Der er blevet skrevet om bogen at den er et overflødighedshorn af viden om Vendsyssel under besættelsen. Der ligger et enormt arbejde bag bogen, der virkeligt går i dybden med beskrivelser af både små og store begivenheder. I forgrunden står de personlige beretninger fra de mange modige vendelboer Bøgerne står stærkt sammen hinanden i det jyske. Der kan læses meget mere om hele projektets seks bind på: https://www.besaettelsenijylland.dk/”
ALLE SEKS BIND ER SKREVET OG LAVET SOM ET RENT NON PROFIT PROJEKT
Bøgerne er blevet fremstillet med frivillig og gratis hjælp fra folk, der har bidraget med en håndsrækning til hvert bind i form af korrekturlæsning og indsamling af arkivalier. Hverken Forlaget Vrejlev, der udgiver bøgerne, eller forfatteren tjener en eneste krone på udgivelserne. Ingen, absolut ingen bliver lønnet i projektet. Tak til projektets revisor, Peter Mørkved, der har ydet en næsten gratis hjælp siden 2017. Tak til alle fonde og private med jeres bidrag.
Et evt. overskud fra bogudgivelserne vil blive doneret til: ”Frihedsmuseets Venners Fond” når regnskabet gøres op et år efter den sidste udgivelse, som bliver bind 6.
Måtte bøgerne blive læst som det, de er: Et minde om år i Danmarkshistorien,hvor et lille folk gik i kamp mod en overmægtig fjende for at genvinde sin frihed og sit lands ære. En kamp sammen med vore store allierede, som blev fulgt af den civiliserede verden, og som til sidst resulterede i sejr og frihed til det danske folk.
Hjemmesiden ”vendsysselunderbesaettelsen” har haft over 370.000 besøg siden 2012. I 2018 modtog forfatteren Pernille Pedersen ”Niels Ebbesen medaljen” for bogen: ”Vendsyssel under besættelsen”
BIND 5 ER PÅ TRAPPERNE OG UDGIVES DEN 19. SEPTEMBER
Det femte bind i serien på 6 besættelses bøger udkommer snart, nemlig den 19. september er den i handlen. Den 3 kilo tunge bog er på 744 sider, i A4-format, og hedder i år: ”Midt- og Vestjylland under besættelsen”.
Bogens yderkanter går fra Lemvig i nord og ned til lidt syd for Ringkøbing. Herfra skråt over mod Vejle og op over mod Ry/Silkeborg og ender oppe ved Holstebro og Struer. I bogen er der rigelig læsning om modstandskampen, modstandsbevægelsens opbygning i det Midtjyske, agenter og våben der kom ned fra himlen i måneskin, jernbanesabotager og industrisabotager, Gestapos sorte klo over befolkningen der kostede dybe familietragedier og sørgelige tab af menneskeliv. Bogen handler også om, det danske politi, hverdagen på må og få, i de 5 trange år hvor meget var på rationeringsmærker også efter befrielsen, der er et kapitel om flygtningelejrene i det jyske og naturligvis den glædelige befrielse med tiden derefter med retsopgøret over for de danskere der havde hjulpet tyskerne.
Efter ”Corona tidens” værste kvaler var overstået blev der også behov for at søge økonomisk hjælp fra fonde og private for at projektet kunne fortsætte. Priserne på emballage, porto/fragt og trykning steg med ekspresfart, men med den økonomiske hjælp bliver alle 6 bind udgivet.