Det ser næsten ud, som om disse sandløbere fra Hirtshals Øststrand har travlt med at komme ind i 2021, men foreløbig ser vi lidt tilbage på, hvilke fugle, der blev set i det nordvestlige Vendsyssel i 2020.
Antallet af iagttagne fuglearter i kommunen i 2020 er samme antal arter som i 2019, nemlig 240. Det fremgår af ornitologernes database DOFbasen. Der er dog udskiftning i arterne. Der er i tidens løb i alt konstateret 312 fuglearter i kommunen. Steppeørn og plettet mudderklire blev nye arter på listen i 2020. Fuglelisten for Hjørring Kommune kan ses på Tornby Natur.
Ligesom tidligere år har fuglekiggerne valfartet til det nordvestlige Vendsyssel for at se sjældne fuglearter. I 2019 var det især gærdeværling, rødhovedet tornskade og brilleand, der lokkede mange folk til. I 2020 var det blandt andet amerikansk sortand ved Uggerby Strand, plettet mudderklire i Lønstrup og bonapartemåge i Hirtshals, der trak folk fra hele landet til landsdelen.
Det er sjældenhederne, der får størst opmærksomhed, men både lokale og gæstende fuglekiggere står for langt størstedelen af fugle-observationerne.
Foråret giver spændende trækgæster
En ny fugleart for Hjørring Kommune blev den 29/5 set over Børglum Klosterskov syd for Sindal, nemlig en steppeørn. Den blev senere på dagen set og fotograferet i Skagen, hvor der samme dag blev set endnu en steppeørn. 2 eller måske 3 steppeørne blev i løbet af de næste uger set i Skagen, og det var nok én af dem, der blev set ved Skibsby den 26/6, hvor den nok var på vej sydover. Steppeørnen yngler hovedsageligt på de asiatiske stepper nord for Himalaya. Den har et vingefang på omkring 2-2,5 meter.
Forårstrækket af rovfugle over NV-Vendsyssel var ikke begunstiget af østlige vinde, som ellers er det optimale, men det blev da til sjældnere arter som aftenfalk, steppehøg, kongeørn og sort glente. Naturfotografen Henrik Pedersen traf ved Horne en vandrefalk, der havde fanget en tamdue.
Godt og dårligt nyt om ynglefuglene
Blandt ynglefuglene fik sydlig blåhals særlig opmærksomhed. Efter at denne race af arten blåhals de senere år har bredt sig op gennem Jylland, har Anders Østerby besøgte en lang række egnede ynglesteder i kommunen for at se, hvor udbredt racen er blevet i NV-Vendsyssel. Flere fuglekiggere deltog i eftersøgningen, og det blev i alt til en halv snes sandsynlige og mulige ynglefund, så vi nu kan konstatere, at den er en etableret ynglefugl i Hjørring Kommune. Blåhals-hannen her er fotograferet af Henrik Pedersen.
2020 var også året, hvor resultaterne af den store, landsdækkende ATLAS-undersøgelse blev offentliggjort. Det er en kortlægning af, hvor de enkelte fuglearter yngler i Danmark, og mange lokale fuglekiggere har brugt lang tid i felten med at registrere ynglende fugle. Blandt resultaterne kan nævnes, at agerlandets fugle stadig går tilbage. Det gælder eksempelvis agerhøne og vibe, som bliver sjældnere og sjældnere. Et interessant resultat er, at mange skovfugle udvider deres udbredelsesområde mod vest. Således er spætmejsen blevet mere almindelig i klitplantagerne, formodentlig fordi løvskovspartierne i plantagerne har opnået en ret høj alder. Også grønspætten ser ud til at klare sig godt.
For sløruglen hører Vendsyssels til dens nordligste udbredelsesområde. Den er særlig sårbar overfor strenge vintre, men de senere års milde vintre har gjort, at mindst 10 par har ynglet i kommunen. En anden art, som har bredt sig, er trane, som især yngler i de østlige dele af kommunen. Henrik Pedersen har fanget et par i en smuk position.
Der var først på året 3-4 toplærker tilbage i Hirtshals. Der er ikke konstateret unger siden 2016, men i 2020 blev overraskende set én unge, som blev fotograferet af denne artikels forfatter. Så arten kan stadig betegnes om ynglefugl i Danmark. Sidst på året mentes at være 2 fugle i Hirtshals.
Riderne i Hirtshals havde for tredje år i træk en dårlig ynglesæson. I 2020 kom igen kun 1 unge på vingerne, nemlig fra en rede på østmole-spidsen. I 2019 fik 3 par tilsammen 5 unger på vingerne. I 2018 kom kun 1 unge på vingerne. Tidligere kom der betydeligt flere unger på vingerne i Hirtshals, således 79 unger i år 2000.
Riderne yngler kun 2 yderligere steder i landet, nemlig på Bulbjerg-klinten og på Hanstholm Havn. Mange fuglekiggere mener, at vi bør noget mere for at forbedre ridernes ynglemuligheder i Hirtshals. Det kan tænkes at blive en positiv historie for Naturkommunen Hjørring og tilmed en turistattraktion. Man kunne eksempelvis lave nogle hylder på de eksisterende moler, eller man kunne bygge en decideret ride-mur med redehylder, som man har gjort nogle steder i Storbritannien med succes.
Fine fugleobservationer i efteråret og den såkaldte vinter
Efteråret gav endnu en ny art for Hjørring Kommune, nemlig plettet mudderklire. Det er en nordamerikansk kusine eller fætter til vores egen mudderklire. Den blev opdaget i Lønstrup af en eksil-vendelbo bosiddende i Lystrup ved Aarhus, Leif Møller Sørensen. Den blev på stedet i 3 dage til stor glæde for lokale og tilrejsende fuglekiggere fra hele landet. Det er kun tredje fund fra Danmark nogensinde. Foto nedenfor af Kurt Prentow.
Lars Paaby fandt 24/9 en amerikansk sortand ved Uggerby Strand, og af andre havfugle blev i efteråret set islom, hvidnæbbet lom, topskarv og sodfarvet skråpe. Hirtshals plejer i vinterhalvåret at være et godt sted at se de arktiske, hvide måger gråmåge og hvidvinget måge, men de senere år har vintrene måske været for milde, for der har ikke været mange af de eftertragtede arter.
Lokale Lars Pedersen fandt 1. december en bonapartemåge på Hirtshals Øststrand. Flere fuglekiggere kom til, og senere blev den set inde i havnen. Det er kun syvende fund i Danmark af den amerikanske gæst, og det er fjerde fund i Hirtshals. Arten ligner hættemågen, men er mindre og har et lille sort næb og andre undervingetegninger. På Henrik Pedersens foto af den flyvende fugl ses vingetegningerne, og på Frank Abildgaard Sørensens foto af en stående fugl ses, hvor lille mågen er. Det er verdens tredje-mindste mågeart.
Årets sidste sjældne fugl blev en thorshane, som den 24-26 december gæstede Hirtshals Havn. Den har tidligere gæstet området, men er ret sjælden. Den yngler i nordlige egne og overvintrer til havs i syd. Og så slutter vi med vandstæren, som hver vinter kommer til os fra Norge. Det bedste sted at se den er nok ved Bindslev Gl. Elværk, hvor Jonna Andreassen har fotograferet den.
Diskussionen om post