Hjørring Varmeforsyning og Hjørring Vandselskab skrev onsdag under på en samarbejdsaftale om produktion af grøn energi.
De to parter vil installere en stor varmepumpe ved Hjørring Renseanlæg ved Hæstrup. Det er en varmepumpe, som udnytter en del af energien i det rensede spildevand, så det kan anvendes i fjernvarmesystemet. Senere følger en varmepumpe ved Bagterp Vandværk.
Selskaberne vil også søge om at producere grøn strøm til varmepumpen – med solceller og vindmøller.
Renset vand er en energikilde
– Renset vand bliver lige pludselig til en ressource, vi kan udnytte. Samtidig leder vi lidt koldere vand ud i Liver Å. Det har højere iltindhold og forbedrer vandmiljøet. Så der er både klima og miljø i de – og så er det fuldt rentabelt, siger Hjørring Vandselskabs formand Daniel Vestergaard.
Hjørring Varmeforsyning har som sit fornemste mål at levere billig og grøn varme til forbrugerne, og det lever aftalen fuldt ud op til.
– Vi har et klaver med flere tangenter på, når det gælder varmekilder. Nu får vi endnu en tangent til at sikre, at vi hele tiden kan levere billig og grøn varme til forbrugerne, siger varmeforsyningens formand, Flemming Simonsen.
Investering på 50 mio. kr.
Hjørring Varmeforsyning står for projektering, indkøb og drift af varmepumpen, mens Hjørring Vandselskab garanterer renset vand i tilstrækkelig kvalitet og mængde til, at pumpen kan køre.
For Hjørring Varmeforsyning er det en investering på ca 50 mio. kr., mens vandselskabet skal investere i bedre rensning for at undgå belægninger i varmepumpen.
Det er investeringer, vandselskabet alligevel har på tegnebrættet. Bedre rensning betyder bedre vandmiljø – og mulighed for at betale mindre i spildevandsafgift til staten.
Flere projekter på vej
Varmepumpen ved renseanlægget er første trin i samarbejdet mellem de to selskaber. Den skal sættes i drift senest i første kvartal i 2025, og kan producere varme til 2000 husstande. Det næste er en mindre varmepumpe ved Bagterp Vandværk, og så kan der komme flere projekter.
Hvad er det for noget pladder.
Fjernvarmeselskaberne skal være fast besluttet på at producere Vores egen strøm til Vores egne kommunelt ejede fjervarmeområder ved nogenlunde store og velbeliggende vindmøller.
Idag har Hirtshals vamerpiser på landsgennemsnittet og Hjørring lidt under. Det er DYR fjernvame.
Men visionerne burde da være langt billigere fjernvarme, så man man ville få langt flere brugere og herunder i de nærliggende små bysamfund, hvor det idag er helt urentabelt.
Almindelige luft til vand varmepumper har forlængst overhalet denne gammeldagse fjerne varme. Og det er nemt. Man ringer bare til en elektriker eller VVS med et kursus i dette.
Og man skal ikke grave gaderne op. Man bliver ligefrem værdsat, når man gør sådan og får råd til at tage taxa til Bilka en gang imellem – med overdækket trailer eller fyldt flextaxa.
Og hvad med resten. Nogen fortjener ikke billigt og ren strøm og sådan at blive påtvunget at kunne betale mere nødvendig skat i fremtiden.
Næh, bønderne skal i stedet leve af at producere lort. Jeg mente ellers ike Smalbro var sådan.
Fint nok med den genanvending; men det nemmeste er at producere varme. Det store er i det hele taget at have nok billig strøm. Så det burde varme mange, at man har det.
Det kan ikke være meningen, Vi genbruger stadig mere – hvorfor Vi så tilsvarende importerer mængder af brændbart fra andre steder og diverse Borgmestre nærmest er stolte af det.
Det er klamt
Måske ligger de virkelige problemer i, hvilken størrelse sko nogen pådutter dem. Det kan ikke være skohandlerne. Ofte køster store store sko mere end de stramme, der giver skæve tæer med grønt imellem. .