Mange lokale har i et stykke tid undret sig over, hvad der mon gemmer sig bag de blændede ruder på hjørnet af Vestkajen overfor Bibiana.
Fornylig blev nysgerrigheden yderligere pirret, da et håndskrevet papir i et af vinduerne afslørede, at ejendommen skal huse intet mindre end Hirtshals Brew House.
Det lykkedes heldigvis ret hurtigt for den lokale netavis at finde frem til en af de tre initiativrige herrer bag den nyeste virksomhed på Vestkajen. Torsdag ved middagstid stak vi derfor hovederne ind og fik en snak med den pågældende, som viste rundt i de lokaler, der altså skal rumme Hirtshals Brew House.
Det hele startede egentlig med, at det slog initiativtagerne, hvoraf der er tre i den hårde kerne, men med yderligere et par stykker i inderkredsen, som påfaldende ærgerligt, at Hirtshals er en af de eneste lidt større byer i Vendsyssel uden et bryghus, der ellers findes adskillige steder som i Hjørring, Vrå og Løkken.
Dernæst var der ikke langt fra tanke til handling, men hvad skulle stedet hedde? De tre musketerer med årelange erfaringer med malt sad for ikke længe siden og snakkede om netop det på Trappen. Helt oplagt ville det være med Hirtshals Bryghus. Desværre reagerede ingen af de adspurgte turister specielt positivt på, om de kunne have lyst til at besøge Hirtshals Bryggeri. For nordmændene associerede det vist sprogligt mest til noget med bådebyggeri, men ligeså snart initiativet blev omtalt som Hirtshals Brew House, var der en ganske anderledes positiv reaktion hos alle de adspurgte på Sydvestkajen.

De tre musketerer havde dernæst længe haft kig på ejendommen ved Vestkajen. Derfor kom et lejemål hurtigt i stand, hvorefter der altså nu knokles for at få renoveret og indrettet lokalerne til højsæsonen. Forretningsmodellen er velgennemtænkt, men holdes i lighed med indehavernes navne som allerede antydet for størstedelens vedkommende endnu helt tæt til kroppen. Der skal dog i sagens natur fokuseres på egne øl og ikke mindst en Hirtshals IPA.

Alle ingredienser og vandet til det lokale øl skal bortset fra gæren skaffes indenfor en radius af 50 kilometer fra Hirtshals. Derudover vil man invitere andre bryghuse til på skift at sælge øl hos Hirtshals Brew House. Der skal imidlertid og udtrykkeligt være tale om såkaldt craft beer af højeste kvalitet. Det vil sige, at de gyldne dråber skal være brygget i et opgør med den traditionelle måde at tænke og lave øl på. Altså lige præcis lokale råvarer og godt håndværk.
Planen er desuden at servere mad og arrangere intime koncerter med lokale musikere, men initiativtagerne har altså i baghånden et langt større koncept, som vi dog højt og helligt har lovet endnu ikke at afsløre.
Til gengæld fik vi lov til at smage et glas af den nævnte Hirtshals IPA. Hvis resten af projektet bliver ligeså godt som denne himmelsk smagende øl, får havnebyen garanteret endnu en erhvervssucces med fokus på god smag.
Hvis vi afslutningsvis lige skal pirre nysgerrigheden lidt mere, så har mindst en af initiativtagerne, der har tilbragt rigtig mange år forskellige steder i udlandet, faktisk halvdybe og vidtforgrenede rødder i Hirtshals.
Meget mere om det stærke initiativ senere!
Det kræver vist stor dygtighed og en smule held. Det er jo ike så svært at lave god øl; men de små bygninger burde kunne udnyttes til noget som dette og andre små håndværk.
Jeg har sometider ønsket mig at nogle kunsthåndværkere kunne producere lidt lokal kolorit og sælge noget Vi kune bruge hele året udover byen.
De pilsnere skulle jo nødigt udvikle sig til pinsler.
“Ny Ølby” lyder sa også godt.