På en flot, solbeskinnet, men dog lidt blæsende og kølig Store Bededagsaften afholdt Vendsyssel Historiske Museum en traditionsrig aften for byens borgere. Knap 40 deltagere mødte op for at dykke ned i Hjørrings historie, nyde varme hveder og smage på årets nyudviklede museumsbjesk.

Aftenen tog sin begyndelse ved Hjørrings gamle Rådhus, hvor museumsdirektør Anne Dorthe Holm bød velkommen. Med billeder og levende fortællinger førte hun gæsterne tilbage til middelalderens Hjørring, illustrerede byens beskedne start og dens udvikling til den by, vi kender i dag.

Den historiske byvandring førte deltagerne gennem den gamle bydel. Her blev der fortalt anekdoter om landbrug midt i byen og om den snarrådige købmand Riis, der med kreativ omgåelse af toldreglerne tjente ekstra på rom. Turen inkluderede også fortællinger om byens tre kirker og den imponerende Genforeningssten på Børsen. Vandringen fortsatte til Christiansgave, Hjørrings ældste bypark, som oprindeligt blev anlagt af staten som planteskole i 1821 og senere, i 1843, foræret til byen af Kong Christian VIII, deraf navnet.

Efter den spændende vandring samledes deltagerne i den hyggelige museumscafé. Her ventede der kaffe, te og de traditionelle varme hveder. Aftenens særlige indslag var præsentationen af årets museumsbjesk, “Befrielsesbjesken”, skabt i anledning af 80-året for befrielsen. Naturvejleder Jakob Kofoed og butikschef Merethe Degn Nielsen står bag den unikke opskrift, der utraditionelt kombinerer Richs kaffeerstatning og hyben.

Richs, der består af cikorierod og korn, var en velkendt erstatning i krigsårene, hvor rigtig kaffe var en dyr og sjælden luksus. Selvom ingredienserne normalt ikke forbindes med bjesk, er resultatet en mild og fremragende smag, der minder om likør. Den egner sig særligt godt til kaffe og desserter, måske mindre til det traditionelle sildebord. “Befrielsesbjesken” kan kun købes i Museumsbutikken og i Den gamle Købmandsbutik på museet.


Skikken med at spise varme hveder Store Bededagsaften er en landsdækkende tradition. Den opstod, fordi bagerne tidligere ikke måtte arbejde fra solnedgang aftenen før Store Bededag og på selve helligdagen. Derfor bagte de store hvedeknopper dagen før, som folk kunne varme og spise. Ofte blev de dog nydt lune og sprøde allerede samme aften. Selve traditionen med en aftentur, som museets byvandring lægger sig op ad, stammer fra København for omkring 200 år siden, hvor borgere spadserede på fæstningsvoldene inden aftenteen med hveder.

Selvom Store Bededag som helligdag er afskaffet, lever traditionerne videre, og Vendsyssel Historiske Museum bidrog med denne velbesøgte aften til at holde historien og hyggen i hævd.
Diskussionen om post