Hjørring Revyens direktør gennem mange år, Henrik Baloo Andersen, har prøvet meget, dog ikke at blive slået til ridder – før i aftes.
Lions Club tildelte ham nemlig den fornemme hæder, for arbejdet for Hjørring og revyen, at blive slået til Ridder af Skipper Clement Lauget – i øvrigt som nummer 59 i rækken.
Lauget består af medlemmer fra de tre Lionsklubber i Hjørring; Lions Club Hjørring, Lions Vendia og Sct. Catharina. Forperson Lissy Strier Kærholm forestod i Musiksalen på Vendsyssel Teater udnævnelsen af Henrik Baloo Andersen.
– Siden 1977, fire år efter, at Thøger Olesen startede Hjørring Revyen, har Henrik haft hænder og fødder med i revyen. Siden 2011 også hovedet, altså den del af hovedet, hvor de administrative talenter sidder, for her trådte Henrik til som revyens direktør, hvad han har været lige siden.
– I begyndelsen var Henrik som kun 18-årig barpianist efter forestillingen, fortalte Lissy Strier Kærholm blandt andet.
– I 2003 trådte han til som afløsende kapelmester for i 2005 at indtage podiet som revyens faste kapelmester sæsonen igennem.
– Vigtigst for publikumsoplevelsen er naturligvis Henriks rolle som revyens kapelmester og komponist med flere priser i bagagen. I 2011 blev Hjørring Revyen kåret som årets revy, og tre gange er Henrik selv blevet kåret som årets revykomponist.
– Det er derfor ikke uden grund, at Hjørring Revyen af mange opfattes som Danmarks mest musikalske revy.
– I 2020 var dersom bekendt ikke revy i Danmark, og det gav administrative Henrik og bestyrelsen bag ham en helt ny type arbejdsopgaver, som krævede en noget anden form for musikalitet, takt og tone.
– Nu skulle Hjørring Revyen padle mellem faretruende coronaskær på økonomisk lavt vand uden at gå på grund. Udfordringen var at synkronisere hensynet til publikum, sponsorer og ansatte, og revyen kunne overleve med uomgængelige krav til økonomisk overlevelse, så alle kunne føle sig fair behandlet, og revyen kunne overleve.
– Sejlturen endte, som den skulle, og glæden ved at byde velkommen til revyen i 2025 forstærkes af visheden om den brede opbakning, som Hjørring Revyen har.
– Hermed tildeler jeg dig, Henrik Baloo Andersen, Skipper Clement Sværdet for med toner og taktstok at holde Hjørring Revyens landskendt, og jeg slår dig til Ridder af Skipper Clement Lauget.
Skipper Clement Laugets Bjesk
Med hæderen fulgte også en miniatureudgave af sværdet, diplom og ikke mindst Skipper Clement Laugets Bjesk, som er fremstillet af urter i den vendsysselske natur.
Mange af urterne vokser på nøjsomme og magre jorde, og derfor har Skipper Clement en stærk vilje til overlevelse under vanskelige forhold.
En af forhandlerne, Supervin i Hjørring, skriver blandt andet om Skipper Clement Laugets Bjesk:
– Kan nydes i tide og utide og ved enhver lejlighed, men husk at overdreven indtagelse vil kunne give anledning til uforsigtighed i pengesager, overmod og ringe indsigt i egen begrænsning.
Sværdets historie
Det nuværende sværd blev i 1966 skænket af manufakturhandler Mogens Carstens som en hyldest til Skipper Clement, og det var Hjørring Fonden, der stod for uddelingen af Riddersværdet.
Fonden er nu nedlagt, og de tre Lionsklubber drager nu omsorg for, at Skipper Clement sværdet stedse vandrer, som oprindeligt var ønsket og besluttet.
Sværdet bliver givet til en borger, der har fortjent en særlig anerkendelse, og som derved har ”slået et slag for Hjørring og omegn” og på den måde bragt Hjørring Kommune på land/verdenskortet.
Modtagere af Riddersværdet udvælges af laugets bestyrelse, som består af repræsentanter fra de tre Lionsklubber i Hjørring, Lions Hjørring, Lions Vendia og Sct. Catharina.
Ved ceremonien på Vendsyssel Teater deltog Carsten Skovsgaard, Lissy Strier Kærholm, Peter Lorenzen, Villy Lade, Kaj Nørholm, Anna Grethe Kræmmergård og Helle Nørkjær Therkelsen.
Skipper Clement var en dansk oprørsleder
Som tilhænger af Christian 2. førte Skipper Clement fra 1525 sin egen søkrig mod kongens fjender. Under Grevens Fejde blev han i september 1534 med to skibe sendt til Aalborg, som han straks indtog, og på få uger rejste han bønder og borgere i hele det nordlige og vestlige Jylland.
Læs mere hos kilden Danmarks Nationalleksikon LEX
NordsøPosten var også på pletten i 2024…
Marianne Isager blev slået til Ridder af Skipper Clement Lauget
Diskussionen om post