Af Trine og Jan Christiansen
Hjørringgade
Hirtshals
Hjørring Kommunes Teknik- og Miljøudvalg har på mødet 8. juni 2023 behandlet et projekt om opførelse af et 8 etagers højt etagebyggeri på ca. 25 meter i Hjørringgade 12-14, Hirtshals (projektområdet). Grunden er 921 m2 og projektet får en bebyggelsesprocent på 257.
Af sagsfremstillingen fremgår:
1. I kommuneplanens retningslinje 2.7 Høje huse i Hirtshals er der udpeget et område i Hirtshals, som giver mulighed for at der kan opføres op til 5 enkeltstående høje huse i op til 21 meters højde der svarer til 7 etager. Projektområdet ligger ikke indenfor udpegningen.
2. Ifølge retningslinje 2.7 i kommuneplanen vil en bygning i Hirtshals bymidte, som er væsentlig højere end den omkringliggende bebyggelse, opleves som et højt hus. Projektområdet er omringet af boliger og boligernes friarealer og opholdsarealer. Bebyggelserne op til projektområdet, ligger tæt med få friarealer mellem bygningerne og er alle i 1,5-2,5 etager. Området vest for Den Grønne Plads har derfor en særdeles anden karakter end området som er udpeget til høje huse øst for Den Grønne Plads. Høje bygninger øst for Den grønne Plads kan indpasses med en større rummelighed, mens bebyggelsen mod vest er karakteriseret ved lavere bebyggelse, som er mere sårbar overfor høje bygninger.
3. Den eksisterende kommuneplanramme indeholder bestemmelser om at bebyggelse langs Hjørringgade overvejende skal bestå af sluttet bebyggelse. Derudover må bebyggelse opføres i max. 1,5 etager i en højde på max. 8,5 meter og med en bebyggelsesprocent på max. 80. Projektets højde på 8 etager i en højde på ca. 25 m og bebyggelsesprocent på 257 overstiger kommuneplanrammens bestemmelser.
4. Kravet til opholdsarealer i kommuneplanens generelle rammer, for etageboliger i centerområder er min 20% af boligetagearealet. Det vil betyde, at der i dette tilfælde skulle være opholdsarealer på ca. 475 m2. I projektet er der beregnet et opholdsareal på kun i alt 280 m2.
5. Skyggevirkninger – en bygning i 8 etager får med skyggevirkninger konsekvenser for det omkringliggende område.
6. Vinden – Vinden kan ikke kun være en udfordring i højden på altanerne, men høje huse trækker ofte vinden ned og skaber cirkulation omkring bygningen, og kan dermed have betydning for de opholdsarealer der ligger på terræn og vindforholdene i Hjørringgade.
7. Indbliksgener og genskin – Projektområdet er omgivet af boliger med haver, og naboer kan opleve store indbliksgener. Projektets vinduespartier kan resultere i refleksioner og genskin, der kan påvirke omgivelserne.
8. Der skal foretages en screening iht. Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter med henblik på at vurdere, om der skal laves en miljøvurdering af planerne. Der vil i den forbindelse skulle foretages en høring af berørte myndigheder vedrørende resultatet af screeningen. Forholdene omkring et højt hus på det specifikke sted i Hirtshals skal med stor sandsynlighed miljøvurderes for vind, skygge, genskin, indbliksgener og påvirkning af kysten.
Hjørring Kommunes forvaltnings konklusion i sagsfremstillingen
Det ansøgte er ikke i overensstemmelse med kommuneplanens rammer for området.
Den eksisterende kommuneplanramme indeholder bestemmelser om at bebyggelse langs Hjørringgade overvejende skal bestå af sluttet bebyggelse. Derudover må bebyggelse opføres i max. 1,5 etager i en højde på max. 8,5 og med en bebyggelsesprocent på max. 80. Derudover er projektet i strid med retningslinje 2.7 om høje huse i Hirtshals, da området ikke ligger i det udpegede område til høje huse.
Alligevel beslutter Teknik- og Miljøudvalget, at der igangsættes planlægning med fordebat og vil gerne indhente kommentarer om elementer ved byggeriet som er synlige i bybilledet, som for eksempel materialevalg, arkitektur m.m. Der nævnes slet ikke noget om det altoverskyggende problem: at bygningshøjden på 8 etager, ca. 25 m og bebyggelsesprocenten på 257 strider mod kommuneplanrammens bestemmelser, som søges negligeret med bemærkningen: ” Teknik- og Miljøudvalget er opmærksomme på udbygningen udlagt til høje huse i kommuneplan 2021 bl.a. ved Hjørringgade”.
Man må gå ud fra at Teknik- og Miljøudvalget dermed fremhæver, at Hjørringgade netop IKKE er udlagt til høje huse, idet der ”skal være opmærksomhed på byen samlede facade og at der ikke opstår ”en mur” af høje lukkede facader.
Ejerne af ejendomme i Hirtshals Vestby er underlagt lokalplanen, som værner om byens unikke placering på kanten af havet. Bebyggelsen langs Hjørringgade skal overvejende bestå af sluttet bebyggelse, der betyder at bygningerne ligger i samme linje. Krav om maksimalt 1,5-2,5 etager og taghældninger medvirker til at sikre indtrykket af en sluttet bebyggelse. Kommuneplanen fremhæver også ønsket om at etablere flere grønne byrum, så der skabes et attraktivt boligområde, hvor naturens kvaliteter er tænkt ind.
Kommune- og lokalplan var gældende inden ejerskiftet af Hjørringgade 12-14.
Som andre ejere af ejendomme i Hirtshals bør dette projekt også følge Kommune- og lokalplan til glæde for de mange i Hirtshals, der dagligt værner om byen og dens unikke placering.
Der er således ingen grund til at Hjørring Kommune ofrer tid og ressourcer på at igangsætte planlægning med fordebat, da projektet i høj grad strider mod gældende kommuneplan og lokalplan.
Hjørring Kommunes forvaltning har i sagsfremstillingen leveret alle argumenter for IKKE at starte igangsætning af planlægning med fordebat.
Bilag til sagen
Skitsen her må være ren manipulation noget a la. NEJ TAK så hellere vindmøller.
De kan jeg kun gå ind for.
Det er nok lidt groft; men folk som vil bo sådan her må gøre det et andet sted. Jeg kunne bedre forstå det, hvis man rev gammel Rema ned. Med een garage i stuetagen har man jo havneudsigt.
jeg kunne også forstå man erstattede gammel netto med noget lækkert tæt lav 2 etager og med lidt grønt. Der burde være P-plads til en lille flok beboere.
Opkørslen fra havnen her er jo meget grim.
Man må ikke skygge for de andre – eller næsten ikke.
Men man må også erkende, at stadigt færre kan få noget ud af de forældede små forretninger.
Man kunne i samme åndedrag måske lægge småhusgrunde sammen, når heldet tilsmiler byen 2-3 gange om året. Her kunne man måske få pensioner udefra til købe så topmodrne småt liebhaveri eller flytte i Ollekolle.
“Ingen udskænkning for folk under 80” .
ikke godt hvis der skal bygges lige så grimt som i Hjørring vi kan godt bruge noget andet end hvide legoklodser
Det er desværre sandt og ikke kun Hjørring. Selvom man bygger helt nyt, så bør man tilstræbe stor harmoni.
Man vælger heller ikke Holger Rune til danmarksmesterskaberne i billard.selvom han er fremragende til tennis.
Projekt “højhus” Hjørringgade 12-14 burde være afvist lige fra start, idet det hverken lever op til lokalplan eller gældende regler for området og vil ødelægge de mange gode tiltag i området.
Der skal ikke laves ny by- og lokalplan for at please en bygherres vilde ønsker om 27 m høj klods. Sagen skal afvises af hensyn til områdets lovlydige beboere, der har købt ejendom i god tro.
Et renoveringsprojekt af Hjørringgade 19 blev for år siden droppet, da bygherren ønskede en højde på 10 m. Man ændrede ikke regler, men fastholdt.
Således bør det fortsat være.