Naturfagsmaraton er kendt for at fylde haller i hele landet med tusindvis af skoleelever fra januar til maj, når der kæmpes om at vinde trofæet. Men på grund af COVID_19 er de første konkurrencer i år blevet afholdt i klasserne, mens Naturvidenskabernes Hus, der står bag Naturfagsmaraton, har sendt live fra studiet i det runde hus i Bjerringbro.
Derfor er glæden også stor over endelig at kunne pakke varevognen og tage på turné rundt til resten af de 45 kommuner, der er med i konkurrencen. Værterne Sara Kande, Sofie Waltersdorf Smed og Mikkel Skau Tolstrup står klar til at tage på farten for sammen at styre slagets gang, og de ser frem til endelig at møde elever og lærere fysisk i hallerne, hvor omdrejningspunktet er sammenhold og begejstringen ved at arbejde som opfinder, udvikler og ingeniører.
– Vi glæder os til at skabe feststemning og fokus på fællesskabet, som er supervigtigt. Eleverne skal have en god dag, hvor de oplever at være en del af Naturfagsmaraton-universet, og får mulighed for at mødes og vise hinanden de kreative løsninger på de opgaver, de har arbejdet med, siger Mikkel Skau Tolstrup.
Brobyggere med hjælp fra COWI
Alle opgaver tager udgangspunkt i den fiktive by, Grønby, der i år blandt andet har brug for en ny bro, der skal gå hen over en trafikeret vej, så cyklister og fodgængere kan komme sikkert over på den anden side. Eleverne skal prøve at arbejde som rigtige ingeniører, når de selv skal bygge en bro, men i stedet for at arbejde med beton eller træ, skal de undersøge, hvordan de kan gøre broen stærk, selvom den er bygget af pap. Opgaven er udviklet i samarbejde med COWI.
-Vi ønsker at vække elevernes fascination for byggeri og anlæg, så de får lyst til at uddanne sig inden for de tekniske fag og senere arbejde i vores branche. Eksempelvis som ingeniør, for vi har i stigende grad brug for fremtidens STEM-talenter. Med Naturfagsmaraton får eleverne her en god og praktisk indføring i, hvilke overvejelser der ligger bag, og hvad det kræver at bygge en bro, siger Jasper Kyndi, direktør for COWI i region Midtjylland og markedsdirektør for COWI i Danmark.
Naturfagsmaraton afvikles lokalt hen over skoleåret, men afsluttes med en konkurrencedag den 19. maj for alle 5. klasser i Idrætscenter Vendsyssel. Eleverne dyster her mod hinanden om de bedste løsninger på opgaverne. Der kan deltage op til 20 klasser fra hele Hjørring Kommune.
Tovholderne er erhvervsplaymaker John Windbirk fra Hjørring kommune, karrierelæringsvejleder Lene Peilicke fra Sindal Skolecenter og hendes kollega JØrgen Jensen fra SkoleCenter Hirtshals.