Efterårets heftige debat om sexchikane og sexisme, som TV-vært Sofie Linde sparkede i gang til et awardshow, har resulteret i, at ligestillings- og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard kommer med 14 initiativer, der skal sætte en stopper for sexchikane på jobbet.
Krifas formand Søren Fibiger Olesen mener, at der er brug for reel handling og ikke bare politiske pseudotiltag. Derfor tager Krifa sagen i egen hånd og deler nu deres interne politik.
– Det store krænkelsesfokus og de mange historier, der har fyldt i medierne de seneste måneder, har med al tydelighed vist, at sexchikane lever i bedste velgående på mange danske arbejdspladser. Det er uacceptabelt, og det skal stoppes. Det er derfor godt at se, at vores nye ligestillingsminister går aktivt ind i sagen. Jeg er dog skeptisk og frygter, at det bliver stresspanelet om igen, hvor tiltagene stille og roligt dør i en skuffe, siger Krifas formand Søren Fibiger Olesen.
Dialogen gør forskellen
Krifa har med sparring fra Arbejdsmiljøcentret udarbejdet en intern politik for krænkende adfærd i Krifa, som både kommer omkring forebyggelse, ansvar og handlemuligheder.
– Alle arbejdspladser skal kigge indad i den her tid. Det gælder selvfølgelig også os. Og vi måtte desværre konstatere, at det ikke var så lige til for medarbejderne at finde ud af, hvad man kunne gøre, hvis man oplevede krænkende adfærd, siger Søren Fibiger Olesen.
Krifa har i efteråret foretaget en intern undersøgelse, som viser, at medarbejderne i Krifa oplever et godt arbejdsmiljø. Det betyder dog ikke, at fagforeningen bare lader emnet ligge.
– Det er vigtigt at slå fast, at en intern politik ikke gør forskellen alene. Som arbejdsplads har man et ansvar for at få den ud at leve i organisationen, så den ikke bliver endnu en politik i rækken eller endnu en side i personalehåndbogen. Det er dialogerne, som politikken kan og skal sætte i gang, der er med til at opbygge den sunde kultur, lyder det fra Søren Fibiger Olesen, der tilføjer, at fagforeningen netop er i gang med dialogerne i øjeblikket.
Politik på alle arbejdspladser
Krifa foreslår, at alle arbejdspladser forpligtes til at have en politik for krænkende adfærd, som beskriver, hvordan de som arbejdsplads vil forebygge og håndtere krænkende handlinger – ikke kun sexchikane, men også sexisme, mobning, fysisk og psykisk vold og anden chikanerende adfærd.
– Alle danskere skal kunne gå på arbejde i et sikkert og sundt arbejdsmiljø uanset hvilken branche, man arbejder i, siger Krifa-formanden og fortsætter:
– Det kræver, at man tør dialogen på arbejdspladsen om krænkende adfærd. Vi mennesker er forskellige med forskellige grænser, og det skal være okay at sige fra, hvis ens grænse bliver overtrådt uden, at man bliver hånet for det.