Overskriften for oplægget hos Ældre Sagen var ”Kan vi spise os til et bedre helbred og kan kosten også påvirke vores mentale tilstand?”
– Vi fik en grundig gennemgang af flere projekter, der har været gennemført med fokus på, hvad vi spiser, kontra hvad vi indtager af medicin og kemi. Specifikt grønsager, rodfrugter og kål, har en fantastisk positiv indflydelse på vores helbredsmæssige tilstand, og samtidig indflydelse på vores mentale sundhed, fortæller Hanna Simonsen, som er næstformand i Ældre Sagen i Hjørring.
Et tidligere projekt om rødkløver, med fokus på kvinder i overgangsalderen, med svære gener, blev også gennemgået. Her blev det også påvist, at rødkløver har en positiv effekt ved knogleskørhed. Her var der også bevis for, at naturen er bedre for os end kemien, der desværre mange gange har nogle kedelige, og utilsigtede bivirkninger.
– Succesen var i hus, da vi beklageligvis måtte lukke for deltagelse ved 120 personer, og havde en venteliste på ikke mindre end 50 personer, inden vi også måtte lukke denne ned. Det får os så til at overveje, om det vil være muligt at gennemføre et lignende arrangement på et senere tidspunkt, så vi kan tilgodese alle de interesserede, som desværre IKKE kom med i denne omgang, uddyber Hanna Simonsen.
Alle 4 lokalafdelinger under Hjørring Kommune, nemlig Hjørring, Hirtshals, Løkken-Vraa og Sindal, var gået sammen om et arrangement med lektor PhD Per Bendix Jeppesen, vedrørende et projekt på Skejby Sygehus, hvor der er gennemført en undersøgelse af den positive indvirkning på kroppen, ved indtagelse af grønkål
Projektet forløb i perioden 2. september 2019 til 1. februar 2022, og det udviste meget positive resultater og påvirkninger af kroppen ved daglig indtagelse af grønkål i frysetørret tilstand i forbindelse med blandt andet fokus på:
- Blodsukker
- Insulinfølsomhed
- Kolesteroltal
- Kalorie styring – vægttab
- Diabetes 2
– Det er helt sikkert, at langt de fleste ældre IKKE får nok grønt i den daglige kost, og her er så en ganske enkel og let måde til at få rettet op på dette forhold. Nogle ældre har ikke længere den samme appetit, og det kan være svært, at få plads til den tilrådede mængde af frugt og grønt i den daglig kost, forklarer Hanna Simonsen.
– Her kan grønkål fra Kalohas være et fantastisk supplement i hverdagen. Det er let at supplere med, og kræver ingen lang forberedelse, da det findes i små portioner af 2 gram, der blot kan tilsættes vand, juice eller mælkeprodukter… ja kun fantasien sætter grænse for hvordan det kan anvendes, noterer hun videre.
Ronni Sørensen fra firmaet Kalohas var også tilstede ved mødet og fortalte om produktet.
Det er:
- Økologisk
- Fra vores geografiske nærområde
- Fuldstændig uden tilsætningsstoffer
- Fremstillet i Danmark
- Kan købes på Kalohas’ s hjemmeside
Der var kaffe og kage, så blodsukkeret også naturligt kunne komme på arbejde, så alle deltagere kunne få mest muligt ud af indlægget. Det havde Hanne Ørnbøl sørget for med kærlig omhu.
– Spørgelysten var stor, og med gode vinkler og interesse på emnet, så jeg tror alle fik noget med sig hjem, og at det også for deltagerne har givet anledning til eftertanke og refleksion over hvad vi egentlig spiser, slutter Hanna Simonsen.
Altså fortsat masser af succes med arrangementerne hos de lokale afdelinger af Ældre Sagen.