Den europæiske ål er både kritisk truet og omgærdet af mysterier om dens forplantning og tidlige livsstadier. Men nu skal en donation på 1,1 million kroner fra Melsen Fonden hjælpe DTU Aqua med at komme tættere på at løse gåden ved at genskabe hele ålens livscyklus i opdræt – fra æg til glasål.
På forsøgsanlægget EEL-HATCH i Hirtshals arbejder forskere på at udvikle teknologi og metoder, der kan gøre det muligt at opdrætte glasål. Det er nødvendigt for at mindske presset på den vilde bestand og skabe et bæredygtigt akvakulturerhverv og dermed et alternativ til fangst af ål.
– Donationen gør det muligt for os at opgradere anlægget og skabe de rette rammer for at udvikle bæredygtige opdrætsmetoder, som er afgørende for at have ålen i vores kultur, og samtidig st bidrager det til at understøtte artens overlevelse ved at reducere fiskeri. Projektet markerer et vigtigt skridt i vores forskning, da det hjælper os med at forstå ålens komplekse livscyklus og giver os de værktøjer, vi behøver for at mindske presset på de vilde bestande, som udover fiskeri er truet af forskellige faktorer så som tab af levesteder, dårlige vandkvalitet og vandkraftværker, fortæller Friedrich Wilhelm Köster Institutsdirektør og professor fra DTU Aqua.
Bæredygtigt opdræt som løsning på overfiskning
Forskningsanlægget EEL-HATCH, der blev etableret i 2016 i Hirtshals i samarbejde med Nordsøen Forskerpark og industripartnere, er blandt verdens førende inden for formering af ål. I dag kan forskerne producere levedygtige æg, som udvikler sig til larver, men de lever endnu ikke længe nok til at blive til glasål.
– At kunne gennemføre hele ålens livscyklus i opdræt vil reducere fiskeri af glasål og vil samtidig skabe fundamentet for en bæredygtig akvakultur. Der er dog stadig processer vi ikke helt forstår hverken i naturen eller i opdræt, som gør det endnu vigtigere, at vi kan fortsætte forskningsarbejdet med støtte fra Melsen Fonden, hvilket vi er meget taknemmelige for, forklarer Friedrich Wilhelm Köster.
Støtten fra Melsen Fonden skal blandt andet bruges til at omstrukturere anlægget, forbedre vandkvaliteten og udvikle bedre skjul til stamfiskene, hvilket giver ålelarverne de bedste forudsætninger for at vokse sig sunde og stærke i de tidlige, sårbare stadier.
– Vi ønsker at støtte projekter, der fokuserer på at forbedre dyrevelfærd. Derfor glæder vi os over at kunne yde økonomisk støtte til et ambitiøst projekt som dette hos DTU Aqua i Hirtshals, der er et vigtigt bidrag til at sikre en kritisk truet dyrearts fremtidige overlevelse, siger Stiven Larsen, bestyrelsesmedlem i Melsen Fonden.
Projektet forløber i to faser frem mod 2029, og DTU samt industripartner har ansøgt om yderlige støtte fra Innovationsfond Denmark til at udvikle sensorsystemer, som automatisk vedligeholder vandkvalitet under fodring af de unikke ålelarver. Målet er at skabe bæredygtige opdrætsforhold for glasål på EEL-HATCH-anlægget i Hirtshals.
Foto: DTU Aqua.
Diskussionen om post