Det er et gasfyr, der sørger for varme i gulvet og radiatorerne i Morten Hylle og familiens hus i Bjergby. De fleste af naboerne har også gas som varmekilde, og det er en dyr løsning, efter at priserne på naturgas er steget.
– Sidste år gav vi 12.000 kroner. I år kan vi komme til at betale 26.000 kroner, siger Morten Hylle til TV2 Nord.
Danmark skal være uafhængig af naturgas for at frigøre os fra russisk gas og af hensyn til klimaet og forbrugernes pengepung. Det var budskabet, da regeringen tirsdag præsenterede reformudspillet ”Danmark kan mere II”.
– En ambitiøs grøn omstilling er svaret på mange af de udfordringer, vi står over for både på kort og på lang sigt, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemødet, hvor udspillet blev offentliggjort.
Håber på fjernvarme
Regeringen lægger op til, at dem, der ikke er tilkoblet fjernvarme nu, bliver det i de kommende år. Ifølge regeringen skal omlægningen fra gas til fjernvarme ske senest i 2028.
– Det kommer til at få betydning for rigtig mange danskere. Omkring 400.000 danske hjem er i dag opvarmet med naturgas, siger statsministeren.
I løbet af i år får de forbrugere, som i dag opvarmer deres bolig med olie eller naturgas, besked om, hvorvidt de kan blive koblet på fjernvarmenettet. Morten Hylle håber på et positivt svar.
– Hvis der kommer fjernvarme, så vil vi have det. Men vi ved jo ikke, hvor lang tid der kommer til at gå. Hvis der går fem til seks år, så kan det godt være, at fyret stadig kan holde, men hvis der går længere tid, så er vi nødt til at finde ud af noget andet, siger han.
Vil gøre det billigere at låne
Regeringen vil blandt andet gøre det billigere at låne til at investere i grøn opvarmning – enten ved at blive koblet til fjernvarmenettet eller ved at få sin egen elektriske varmepumpe derhjemme.
– Vi vil lave et partnerskab med den finansielle sektor, så det bliver fordelagtigt for forbrugerne at låne penge til at skifte varmekilde, og så vil vi fjerne tinglysningsafgiften på lån til skift af fyr i perioden fra 2023 til 2028 for at gøre det mere attraktivt og nemmere at få lavet den her omstilling, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).
Morten Hylle mener, at en elektrisk varmepumpe vil koste ham omkring 120.000 kroner at få sat op. Hans klare førsteprioritet er dog at få fjernvarme fra Hjørring ført til Bjergby.
Hvornår tror du, at dit gasfyr er pensioneret?
– Jeg håber, at det kan vente op til seks år, så vi kan vente på fjernvarmen, siger han.
Ud over at udfase gasfyr er det regeringens plan, at Danmark skal firedoble den samlede produktion af vedvarende energi fra solceller og vindmøller på land frem mod 2030.
Kilde: TV2 Nord.
Folk nægter simpelthen at forstå, at den billigste varme bliver reduceret, da Vi søger at genbruge stadigt mere og importere mindre af det brændbare.
Bjergby derfor hverken kan eller have fjernvarme fra den kant. Den er der ikke. Man kunne tænke sig, der kunne ske en effektivisering af fordelingsnettet. Men det er faktisk lige omkring første klasse.
Efter en rigtig dyr investering høster Hirthals nu frugterne af overskudsvarme fra Hjørring. Man vil da meget gerne have mere.
I ikke Putin tal koster varme i Hirtshals og Hjørring h.h.v. 16 og 12.000. Så der er intet til Bjergby.
Så det bedste idag er til enhver tid luft til vand varmepumpe ved hvert hus. Vil man noget fælles, så kunne Bjergby have sin egen vindmølle, der pår årsbasis nemt kan producere mere end nok strøm til opvarmning.
Det giver så nul røg og penge i foret.
Man slipper også for opgravinger og at ligne Afghanistan i en længere periode.
Og nej.
Folk der ikke yder rettidig omhu ved isolering eller overgang til ikke kul, olie og gasfyret varme skal helt bestemt ikke ligefrem belønnes for det med tilskud.
Det er da i orden for mig, når folk smider 3 flasker gammel dansk i kloaken hver måned. Det er da deres sag og deres prioritering.
Omvendt synes Jeg ikke ligefrem, de skal have tilskud til at holde op.
Det har i rigtigt mange år været en klar gevinst at overgå til alle slags varmepumper og endda in en række gasdyrede fjernvameområder som Hirthals.
Det er meget mærkeligt. Folk med ikke så mange penge kører i den anden ende af byen for at spare en femmer på en rejeost. I andre byer har gråspurvene halstørklæde på om vinteren.
Det ser også ud til, at de elekriske biler skal køre på kulstrøm fra Aaborg.