På Vendsyssel Historiske Museum er der tradition for hvert år at skabe en ny bjesk med nye urter og ny smag. Således også år, og nu er det 40 år siden, den første museumsbjesk blev blandet.
Samtidig er bjesken i år også en hyldest til fred og frihed – som en markering af, at det i år er 80 år siden vi satte lys i vinduerne, i forbindelse med befrielsen.
Årets bjesk er en blanding af Rich’s kaffeerstatning og tørrede hybenskaller. Kaffeerstatning blev brugt almindelig under både 1. og 2. verdenskrig. Efter krigen fortsatte mange med at tilsætte erstatningskaffe til den almindelige kaffe.
Kan man lave bjesk af Kaffeerstatning? Vi syntes resultatet er blevet overraskende godt. Kaffeerstatning er lavet af rødder fra plante cikorie og fra korn, som er tørret, ristet og pulveriseret. For at justere smagen har vi brugt et udtræk fra hyben.
Årets Bjesk er nu til salg i museumsbutikken på Vendsyssel Historiske Museum.
Diskussionen om post