Tovholderne ved, at der for tiden er stor interesse for nordisk samtidslitteratur. De er derfor glade for at kunne præsentere en kapacitet indenfor feltet,Gitte Mose, ph.d. og cand. mag. i litteraturhistorie. Hun har forsket og undervist ved Roskilde, København og Oslo Universitet, og er særdeles velbevandret i nyere nordisk litteratur.
Under overskriften ” Hvad er der med danskere og nordisk samtidslitteratur” udbydes der tre foredrag, hvori der lægges særlig vægt på norsk og islandsk samtidslitteratur, men med tråde til dansk og svensk litteratur.
Det sker 24. januar, 7. februar og 28. februar kl. 19-21 på UCN, Skolevangen 45, Hjørring.
I det første foredrag præsenteres der en oversigt over samtidslitteraturen i Norden og dens helt aktuelle tematiseringer. Her vil dansk samtidslitteraturdanne baggrund for sammenligninger med værker af blandt andre Helga Flatland fra Norge, Sara Stridsberg og Michael Niemi fra Sverige Kjell Westö og Sofie Oksanen fra Finland og Einar Már Guðmundsson fra Island.
Det andet foredrag vil dreje sig særligt om norsk samtidslitteratur. Med udgangspunkt i en præsentation af kendte og måske mindre kendte forfattere som Rune Christiansen, Marit Eikemo, Karl Ove Knausgård, Maja Lunde, Nina Lykke, Jan Kjærstad og Herbjørg Wassmo, vil fokus især blive rettet mod Per Petterson “Mænd i min situation” (2018) og Vigdis Hjorth “Er mor død” (2020)
Det tredje foredrag vil præsentere islandsk samtidslitteratur – Forfattere som Jón KalmanStefánsson, BergsveinBirgisson, Guðrún Eva Mínervudóttir, Hallgrímur Helgason, Auður Jónsdóttir vil indgå. Temaerne fra de tidligere kursusgange vil blive inddraget undervejs og i diskussionen af aftenens hovedværker: Auður Ava Ólafsdóttir “Dyreliv” (2020) og Andri Snær Magnason “Tiden og vandet” (2019).
Man tilmelder sig ved indbetaling af 250 kr. på konto 9033 1510045579 med opgivelse af navn og e-mailadresse. Enkeltforedrag koster 100 kr. Betales ved indgangen og der kræves ikke tilmelding.
Folkeuniversitetet har desuden samarbejde med Slægtshistorisk Forening om tre enkeltforedrag: 16. februar: ”Skagen før kunstnerne”, 14. marts: ” Den glemte inkvisition” og den 19. april: ” Bundet af kønnet”.
Læs hele programmet her: Hjørring Folkeuniverstet forår 2022
Følg dem også på www.hjoerringfolkeuniversitet.dk og på www.facebook.com/hjfolkeuniversitet/