Af Susanne Fibiger
Formand for GERNOK
Foreningen for Grøn Energi i Respekt for Natur og Kultur
GERNOK fremsendte den 12. april 2023 et åbent brev til Hjørring Byråd om havvindmølleprojektet mellem Hirtshals og Lønstrup.
Brevet blev sendt efter et orienteringsmøde, som GERNOK afholdt på Hotel Hirtshals den 5. april 2023, hvor mere end 150 interesserede for første gang blev præsenteret for European Energys havvindmølleprojekt mellem Hirtshals og Lønstrup. For at give European Energy mulighed for at præsentere deres projekt, var European Energy’s Head of Offshore Wind Andreas Karhula Lauridsen inviteret med til mødet.
På mødet blev der fremlagt en række meget væsentlige forhold:
• Visualiseringer af møllerne
• Projektets mulige konsekvenser for turismeerhvervet
• Studier/beregninger af støj fra møllerne
• Mulige konsekvenser for fiskeriet
Visualisering
Der blev på mødet vist en række visualiseringer af møllerne. Et eksempel herpå er vist nedenfor.
Visualiseringen viser hvordan møller med en tiphøjde på 300 meter placeret 4 kilometer fra kysten vil se ud, når de ses fra stranden. Til sammenligning er højden af Hirtshals Fyr i korrekt kote også vist på illustrationen. Møller på 300 meter vil være de højeste bygningsværker i Danmark – næsten 50 meter højere end pylonerne på Storebæltsbroen og mere end 8 gange højere end Rundetårn.
Et rekreativt område vil således blive ændret til et industriområde, og en af Danmarks smukkeste kyststrækninger vil blive ødelagt.
Turisme
Blandt andet som følge af, at det smukke og rekreative område, som anført ovenfor, risikerer at blive ændret til et industriområde, blev der på mødet præsenteret tre videnskabelige studier, der alle peger på, at kystnære havvindmølleparker har en meget negativ påvirkning på turismeerhvervet.
I det ene studie blev mennesker, der lige havde lejet en feriebolig langs kysten spurgt, om de ville genleje ferieboligen, hvis udsigten over havet omfattede kystnære vindmøller
80 % af respondenterne ville – uanset om ferieboligen havde havudsigt eller ej – enten ikke komme tilbage til det samme feriested eller ville kræve så store prisrabatter for at genleje på samme sted, at det var urealistisk. Samtidig viste studiet, at 65% af respondenterne generelt var positive overfor havvindmøller.
Et andet studie viser, at det ikke kun er turisternes villighed til at bruge penge på leje af ferieboligen, der bliver reduceret, men derimod alle poster – herunder køb af mad mv. – som de bruger penge på under deres ferieophold.
Konklusionerne af de to studier harmonerer desuden med et studie af turismen ved Vadehavet, hvor det for 91 % af turisterne er enten meget vigtigt (52 %) eller vigtigt (38 %), at de kan få oplevelser i en intakt natur.
Ifølge Visit Denmark var den samlede turistomsætning i Hjørring Kommune i 2019 på 2,7 mia. kr.
Omsætningstallene for 2022 er endnu ikke opgjort. Men i 2022 var der godt 100.000 flere overnatninger, end der var i 2019.
I 2019 var der beskæftiget 2.969 i turistrelaterede erhverv, hvilket svarer til 10% af det samlede antal arbejdspladser i kommunen.
Af de 1.764.000 overnatninger i kommunen i 2022 var 70% overnatninger i feriehuse og camping – det segment, der med udgangspunkt i det omtalte studie må forventes at blive ramt hårdest.
Hvis 80 % af turisterne i Hjørring Kommune, der overnatter i feriehuse og camping, udebliver pga. udsigten til kystnære havvindmøller, forsvinder der knap 1.000.000 overnatninger, hvilket medfører et årligt omsætningstab på mere end 1,5 mia. kr. og et varigt tab af mere end 1.600 arbejdspladser indenfor turismen i Hjørring Kommune.
I kommunens høringssvar af 19. august 2022 er følgende anført: ”Turisme er et af kommunens væsentligste erhverv med en betydelig indtjening, og kommunen ønsker derfor, at forundersøgelsen belyser mulige konsekvenser for turismeerhvervet.”
På mødet den 5. april blev Andreas Karhula Lauridsen fra European Energy spurgt, om European Energy i forbindelse med forundersøgelsen havde tænkt på at lave en tilbundsgående analyse af, hvad konsekvenserne for turismeerhvervet ville blive. Andreas Karhula Lauridsen svarede:
”Turisme er der ikke tradition for, at der bliver kigget på i miljøkonsekvensrapporten, så det er ikke natur – det er et erhverv mod erhverv anliggende, så det er ikke typisk med.”
Det tyder således ikke på, at European Energy på nogen måde vil tage hensyn til eller forholde sig til deres projekts påvirkning på turismeerhvervet. Dette finder vi endog meget foruroligende, da kystnære vindmøller, som anført ovenfor, jo netop kan få meget store konsekvenser for turismeerhvervet.
Desuden går det jo også stik imod kommunens ønske om at få belyst konsekvenserne for turismen.
Støj
På GERNOKs informationsmøde den 5. april 2023 blev der orienteret om, at foreningen har fået udarbejdet en række støjberegninger i relation til den vindmøllepark, som European Energy søger om at opføre langs kysten mellem Hirtshals og Lønstrup.
Beregningerne af støjbelastningen er foretaget på baggrund af oplysninger fra 15 – 20MW referencemøller suppleret med oplysninger fra støjberegninger fra andre havvindmølleprojekter, typisk indeholdende mindre mølletyper. Beregningerne er foretaget af en uvildig ekspert med indgående viden om og kendskab til støjanalyser af bl.a. vindmøller.
På informationsmødet anførte European Energy’s Head of Offshore Wind Andreas Karhula Lauridsen, at støjberegninger først kan udføres, når man har fastlagt møllernes endelige placering – underforstået efter gennemførelse af forundersøgelsen. Dette er ikke korrekt.
Støjgrænserne er fastsat i miljøloven. Ved luftbåren bredspektret støj er grænsen 37 dB(A) (decibel) ved vind på 6 m/sek., og 39 dB(A) ved vind på 8 m/sek. For lavfrekvent støj er grænsen 20 dB indvendig i boliger og sommerhuse. Støjberegninger for sommerhuse skal udføres med tillæg for let byggeri, som støjen let trænger igennem.
Som nævnt på mødet, vil en havvindmøllepark, som den European Energy ansøger om, ikke kunne leve op til de i miljøloven fastsatte krav, og GERNOK har fået udarbejdet kort ved en landinspektør, som viser støjens udbredelse.
GERNOK har som bekendt anbefalet, at det omtalte vindmølleprojekt flyttes ud i det område sydvest for Lønstrup, der allerede er udlagt til vedvarende energi i havplanen. GERNOK har derfor også bedt den uvildige ekspert om at foretage tilsvarende støjberegninger for en havvindmøllepark placeret i det anførte EV–område. Resultatet heraf kan ses i billede 4, og det fremgår, at der ikke vil være tale om støjgener nogen steder på land, da EV–området ligger i tilstrækkelig afstand fra kysten.
Fiskeri
Endvidere blev der på mødet den 5. april 2023 udtrykt bekymring for påvirkningen af det kystnære fiskeri, der altid har foregået på stenrevene mellem Hirtshals og Lønstrup. European Energy mener, at møllerne kan forenes med fiskeri, men dertil udtaler formanden for Hirtshals Fiskeriforening, Niels Kristian Nielsen dog: ”Det er fiskernes klare opfattelse, at det ikke kan lade sig gøre med de vind og strømforhold, vi har i området. Det er Fiskeriforeningens vurdering, at ynglepladserne vil blive ødelagt, og at skarven – med udgangspunkt i erfaringer fra Kattegat – vil bruge møllefundamenterne til at opholde sig på, og spise den fiskeyngel der er.”
Andre forhold
På mødet blev Andreas Karhula Lauridsen spurgt, om der var nogen økonomiforskel på om møllerne blev placeret i det kystnære område eller længere ude. Han svarede, at hvis møllerne blev placeret 20 km ude, ville der ikke være en nævneværdig forskel i investeringen.
Direktør Steen Hintze, Green Port North, Hirtshals Havn, der arbejder med grønne løsninger herunder PtX, skrev bl.a. i en mail til GERNOK 25. januar: ”Vi har igennem det seneste år arbejdet for at få staten til at aktivere et område i Jammerbugt – 25 km fra kysten til en kommende havvindmøllepark, som ved ilandføring i Hirtshals vil kunne danne baggrund for både nye arbejdspladser inden for service og fremstilling af grønne brændstoffer”.
Den 25. april 2023 holdt Steen Hinze et oplæg om VE–energi, og på et spørgsmål om han så problemer i at placere 9 vindmøller i EV-området, der ligger længere ude i forhold til en mere kystnær placering, svarede han nej, og at EV- området er særdeles velegnet.
På baggrund af ovenstående gennemgang af projektets konsekvenser skal GERNOK hermed på det kraftigste opfordre Hjørring Byråd til at rette henvendelse til Energistyrelsen og bede om, at European Energys ansøgning om forundersøgelsestilladelse af området mellem Hirtshals og Lønstrup bliver afvist, og at projektet i stedet – gerne i samarbejde med European Energy – flyttes ud i EV–området sydvest for Lønstrup, som er udlagt til vedvarende energi i havplanen.
En sådan flytning af projektet vil efter vores opfattelse have en lang række fordele, og repræsentere en helt reel win–win situation for alle involverede:
1. Turisterhvervet i Hjørring Kommune vil ikke lide skade
2. Fiskerierhvervet vil ikke lide skade
3. Der vil ikke opstå støjgener for lokale beboere
4. Green Port North vil kunne få vindmøllestrøm til fremstilling af grønne brændstoffer fra et
område, som selskabet finder særdeles velegnet
5. Det vil kun betyde en marginal fordyrelse af projektet
6. Det vil være et godt og lærerigt eksempel på, at der kan skabes en lokal og bred opbakning til denne type projekter ved et konstruktivt samarbejde mellem borgere og de offentlige myndigheder
Vi har en forventning om, at Hjørring Byråd vil behandle denne opfordring fra GERNOK på byrådets møde den 31. maj 2023 og ser frem til at høre byrådets svar.
Læs her Brev fra GERNOK til Klima- Energi- og Forsyningsminister Lars Aagaard
Indlægget er simpelthen fyldt en række mærkeligheder.
Og hvorfor har man ike med, at Vi alle i Hirthals fjernvarem kan spare 3-5000 pr husstand
Hvorfor er renere luft ikke med
Hvor er alle de dyr, der får det bedre og ike rammes af møllevinger. Det er bl.a. også kendt, at fisk trives meget bedre, når de står under noget.
Hvorfor er det ikke med, at ´det er vedtaget af Folketing, Regring og EU at Vi skal overgå til mest muligt fossilt.
Selv skarverne er med. Hvor er sælerne og de hollandske bomtrawlere. Torsk og rødspætter bliver også nok forskrækkede, når de opdager de faktisk har både forældre og bedsteforældre.
Støjudbredelsekortet er også dybt manipulerende.
Dels blæser det slet ikke 165 dage om året og dels kommer vinden da også fra andre retninger end nord og vest.
Der er heller ikke noget om støj DB eller frekvens.
Det man ønsker er der i forvejen. Elbilerne skal køre på kulstrøm fra Aalborg og varmeværket på splinterdyr gas med CO2.
Ja, så er der jo det tillæg, at landmændede nærmest er opfordret til at leve af at producere CO2 lort. Hvad vll man gøre, når det ikke engang kan betale af opvokse små¨grise her på egnen?
Der er overhovedet ikke tale om noget forsøg på konstruktivt samarbejde men en systematisk blokering og endnu en forsinkelse af en nødvendighed. .
Endnu mere gab…….
Gab Gab Gab………..