Skal du bygge nyt eller have lavet en tilbygning til boligen, er der stor forskel på, hvor hurtigt du kan komme i gang afhængigt af, hvor du bor i landet.
Odder Kommune har landets hurtigste byggesagsbehandling, og her kan du i snit komme i gang med byggeret allerede efter 4 dage. Bor du derimod i Allerød Kommune, der har landets længste sagsbehandlingstid, skal du i snit vente 213 dage.
Her i det nordvestlige Vendsyssel ser tallene pæne ud hos Hjørring Kommune. Tallene er nemlig henholdsvis 35 og 37 dage i 2021 og 2022. Altså flotte i forhold til landsgennemsnittet på henholdsvis 51 og 69 samt topscorerne, men med let stigende tendens.
– Det er bemærkelsesværdigt at forskellene er så store i så lille et land som Danmark. De lange ventetider sætter både boligejerne og håndværkerne i en meget usikker situation, siger Anders Stouge, direktør i DI Byggeri og fortsætter:
– Hvis det seneste år har lært os én ting, så er det, at byggematerialer hurtigt kan svinge meget i pris. Og hvis man som boligejer skal vente op mod 7 måneder før byggeriet kan gå i gang, så kan det blive meget dyrt.

I 2022 kostede en ventetid på et halvt år op mod 250.000 kr. for et almindeligt parcelhus, grundet stigende materiale- og arbejdsomkostninger, såfremt man ansøgte om byggetilladelse i 1. kvartal 2022. Det viser beregninger fra DI, der tager udgangspunkt en gennemsnitspris for et enfamilieshus på 4. mio. kr. Og det kan have konsekvenser for byggebranchen, vurderer DI Byggeri-direktøren:
– Sagsbehandlingstiden er noget mange kommuner arbejder benhårdt med få nedbragt. Desværre ser vi alligevel, at det samlet set går den forkerte vej. Hvis man som nybygger eller boligejer har en så stor usikkerhed om den samlede pris for byggeriet, så vil nogle opgive før de overhovedet er startet, og det kan koste dyrt i tabte ordrer for byggebranchen, siger Anders Stouge.

Tallene vækker også tilfredshed hos udvalgsformand Søren Homann i Hjørring Kommune:
– Jeg ser de nye tal med glæde. Vi er hurtigere end gennemsnittet trods vi har en del komplekse byggesager da vi har så forskellige områder og lokalplaner som vi har, i en en så stor geografisk kommune, siger den konservative udvalgsformand.
– Det er selvfølgelig også noget af det, vi følger nøje i Teknik- og Miljøudvalget. Men det er en svær opgave at styre rekruttering og antallet af ansøgninger om byggeri, tilføjer Søren Homann.
Det gennemsnitlige sagsbehandlingstid i Danmark er i 2022 steget med 12 dage sammenlignet med 2021.
Læs hele analysen her |
Se ventetiderne for alle kommuner her |
Som pessimsten sagde: Så mangler der bare, at fejlene holdes tilsvarende ned. Der er nogen grimmer nogen her.
Forvaltningen bør være dagligt, hvor disse byggesager foregår. De kan sagtens være på en kommunal medbragt PC inklusive regelværk og lasermåler.
Det skal være sådan, at folk simpelthen ikke vover at lave noget, der kræver dispensaton. På samme måde skal helt urimelige klager straks afvises om nødvendigt på print.
Fint. Jeg bryder mig ikke om unødvendig ventetid.