Den lokale Restaurant Lilleheden med Ejvind Kjeldsen Jensen og Christoffer Ramberg har tidligere vundet konkurrencen 10 gange, men de tog ikke desto mindre denne søndag igen titlen ved Årets Sild på Nordsøen Oceanarium.
Restaurant Lilleheden vandt senest konkurrencen i 2020 og mestrer tydeligvis til fingerspidserne som få håndteringen af de gammeldags modnede sild. I år skulle deltagerne matche silden med Årets Bjesk, som under Hirtshals Fiskefestival blev vundet af Bjeskteam NordsøPosten.
Dommer Bo Jacobsen gav umiddelbart før afgørelsen udtryk for, at mange af dagens bud, ingen nævnt og ingen glemt, lod silden overdøve af den ellers flotte garniture, hvilket ikke helt faldt i hans smag, men sådan forholdt det sig nu altså heller ikke med Årets Sild fra Restaurant Lilleheden.
Hos vinderne var silden, tilføjer vi fra netavisens side samt helt og aldeles for egen regning, både visuelt og smagsmæssigt tydeligt til stede. Den havde en fornemt afbalanceret og dog signifikant smag, som dermed spillede rigtig fint og elegant sammen med den milde Årets Bjesk.
Den modnede vindersild har da også været i en virkelig delikat lage lavet med rosa peber, limejuice og limeskal samt fennikelfrø og friske laurbærblade.
På 3. pladsen kom debutanterne hos Restaurant Norrlyst, som er et nyt og anmelderrost spisested med køkkenchef Bjarke Just Nielsen, mens 2. pladsen gik til Restaurant ANX i Århus, som hører til Restaurant Frederikshøj med Samia Lindschov Kjeldgaard, der har to stjerner hos Michelin.
Arrangementet foregik igen i det store auditorium hos Nordsøen Oceanarium. Tidligere har det været spredt mere ud og ned ad en af de lange gange, men set fra gæsternes og formentlig også fra deltagernes synsvinkel fungerer arrangementet faktisk rigtig godt i auditoriet tæt på køkkenet.
Deltagerfeltet var i år utrolig skarpt og bestod ud over ovennævnte af følgende, der skulle præstere Årets Sild:
- Restaurant Møntergade med køkkenchef Karina Pedersen, som tidligere har vundet konkurrencen.
- Norlys Kantine med køkkenchef Benjamin Albæk, som deltager for første gang.
- Company House 4 (ISS Kantiner) med sildeeksperten Rune Kromann ved roret, som har deltaget tre gange tidligere.
- Cheval Blanc Kantinen på NOVI Forskerpark NOVI Science Park med souschef Rasmus CK i spidsen, som har ledet flere nordjyske topkøkkener. Cheval Blanc kantiner har de seneste år også satset på et gevaldigt kvalitetsløft af de danske medarbejderkantiner og har gjort kantinen på NOVI til et tilløbsstykke.
- Restaurant Remouladen i Vejle med køkkenchef Kristian Vorsø Jørgensen, som har været snublende tæt på sejr et par gange.
- Restaurant Værdsat i Odense med Benjamin Mosskov ved roret.
Alle deltagerne havde på forhånd fået gammeldags modnede sild som råmateriale og skulle derfra krydre fileterne og kreere et stykke smørrebrød for dommerne, som i år var:
- Bo Jacobsen, kok emeritus
- Dennis Kindberg, Uddannelsesleder EUC Nord
- Anette Ladefoged, direktør Tenax
- Lars Kragelund, Arcus Gruppen
- Rasmus Palsgård, madanmelder og journalist, Feinschmeckeren og 360 Eat Guide.
Esben Sverdrup Jensen, som er direktør i Danmarks Pelagiske Producentorganisation (DPPO), har tidligere også været dommer, men var i år forfremmet til en mere praktisk tjans blandt andet med kontrol af pointsystemet i kulissen på Nordsøen Oceanarium.
Ud over en pæn check på kr. 15.000 får vinderen af Årets Sild tillige sat deres sild i produktion hos Tenax under brandet Lykkeberg 1899.
Kæmpe tillykke til Christoffer Ramberg og Ejvind Kjeldsen Jensen på Restaurant Lilleheden.
Årets Sild er arrangeret i et stærkt samarbejde mellem Hirtshals Fiskefestival, Nordsøen Oceanarium og Danmarks Pelagiske Producentorganisation.
Foto: Niels Skipper og Hirtshals Fiskefestival.