Køber du et sommerhus i dag og vælger at prutte om prisen, bør du statistisk set opnå et nedslag i pris, som er tre gange større, end hvis du havde købt sommerhus for tolv måneder siden. Det viser Boligsidens seneste markedsindeks for maj 2022.
I maj 2021 havde du i gennemsnit opnået en prisreduktion på godt 200 kr. pr. kvadratmeter, mens du i dag vil opnå godt 600 kr. Det svarer til en besparelse på ca. 30.000 kr. for et sommerhus på 80 kvadratmeter.
Selvom afslagene er steget markant i løbet af de seneste tolv måneder, giver tallene ifølge ejendomsmæglerkæden Estate ikke baggrund for at tale sommerhusmarkedet ned.
-Afslagene er blevet en del større, men de er faktisk ikke voldsomme, hvis vi kigger flere år tilbage. I forhold til 2021, hvor Corona transformerede det danske boligmarked, vil alt stå i kontrast, men kigger vi dybere ned i tallene, kan vi faktisk se, at prisnedslagene fra april til maj i år faktisk er faldet med 4,2 pct., fortæller Estates administrerende direktør, Peter J. Mattsen.
Ifølge Peter J. Mattsen er det normalt, at der varmes op under sommerhusmarkedet i foråret, men at der under en høj inflation og stigende renteniveau opleves faldende prisnedslag, er både påfaldende og positivt.
-For sælgerne er det selvfølgelig en god nyhed, at prisnedslagene bliver mindre, om end det kun er målt fra måned til måned, men derudover er det også positivt for stabiliteten på boligmarkedet og dermed dansk økonomi. Når boligmarkedet udvikler sig hurtigt og især negativt, skaber det bekymring og usikkerhed, og det er som udgangspunkt ikke godt, fordi det har så stor betydning for økonomien og mange sektorer i samfundet, fordi de lever af et stærkt og dynamisk boligmarked, siger Peter J. Mattsen.
Hvis inflationen fortsætter sin udvikling, og det fortsætter med at blive dyrere at være dansker, vil han heller ikke afvise, at kommende sommerhuskøbere bør kunne få lidt ud af anstrengelserne, hvis de skruer krejlerminen på.
-Vi ved fra tidligere perioder, at et pres på husstandenes økonomi over lang tid før eller siden resulterer i større udbud af sommerhuse og dermed større prisafslag. Imidlertid er det aktuelle udbud faktisk stadig knap 10 pct. lavere end sidste år, så det er heldigvis ikke der, vi er endnu, siger Peter J. Mattsen.