Søndag var der igen stor opbakning til en velbesøgt rundvisning på Sindal Biogas. Samtidig fik de fremmødte en kompetent indføring i driften af et moderne biogasanlæg.
Emnerne var talrige og spørgelysten stor, idet der blandt rigtig meget andet blev snakket om virksomhedens aktuelle udvidelsesplaner, grøn energi, lugt, transport, skattekroner, lokale arbejdspladser samt involveringen i og opbakningen fra lokalsamfundet.
Med hensyn til udvidelsen ønskes den gennemført for at forøge tonnagen på biogasanlægget, hvorved man vil kunne udfase en række energiafgrøder og industrielle restprodukter. Derved kan der i stedet tilføres en større mængde af andre biomasser, som for eksempel restprodukter fra græsproteinproduktionen, mere gylle og dybstrøelse, samt andre lokale biomasser, men alt det kan interesserede fordybe sig i via linket nederst i artiklen.
Vidste du for resten, at hver gang en lastbil kører ind og ud fra biogasanlægget, så produceres der grøn energi til at opvarme et hus i et helt år? Det giver rigtig god mening!
Man kan læse om udvidelsen her: Projektbeskrivelse Sindal Biogas
Hvor meget sort energi er der så brugt på at lave den energi. Hvad er års forbruget af sort energi, til at drive Sindal biogas, når alt er medregnet ( transport, opvarmning af biomasse, diesel til maskiner både på anlægget og ude i marken, til fremstilling af råvarerne f.eks ensilage, roer mm, opførelse af anlægget osv… Ville det ikke miljømæssigt være bedre, først at få udbygget forsynings nettet, så gassen kan transporteres væk fra anlægget, så man ikke risikerer, blot at skulle bruge faklerne til at futte gassen af, når nettet ikke kan transportere mere.
Ved godt, at der tilskudsmæssigt er flere penge i blot at producere biogassen, men vi kan jo ikke alle leve af tilskud, Hvorfor ændrer man ikke opvarmnings metoden til at kunne bruge sin egen producerede biogas, i stedet for at købe udefrakommende gas til dette. Selv om biogassen ikke er fuldstændig “ren”, til at kunne lukkes ud i nettet, kunne det vel sagtens afbrændes i en kedel til opvarmning af biomassen, i stedet for blot at bruge faklerne.
Kan godt se, at det nye anlæg tænker i bedre klima, ved bla. at opsamle den CO2, som man hidtil blot har ladet fise direkte ud i atmosfæren. Dette burde havde været et krav, allerede fra dag et, at det skulle der være langt bedre styr på, nu hvor man allerede havde opfanget CO2’en. Om det så er løsningen, blot at pumpe det ned i undergrunden, ved jeg ikke, men det minder lidt om det man gjorde i gamle dage, hvis man havde en rest gift tilbage. Så var anbefalingen også, blot at grave det ned, dog lidt fra sin egen vandbrønd. Det var, set i bakspejlet, nok alligevel ikke den bedste løsning .😥
Hvis det er gået nogles næser forbi, er jeg stadig ikke helt tilhænger af biogas, selv om det med tiden nok skal blive et rigtigt energi eventyr, når der kommer styr på alle knapt så miljøvenlige sider af produktionen. At det, de seneste par år, er blevet en mindre guldgrube, har jeg det såmænd fint nok med. De har tagen en risiko ved etableringen og såmænd fulgt statens regler og tilskudsmuligheder, så intet negativt med det.
Jeg er meget enig. Man må gøre sig alle overvejelser før man ewtablerer sig.
Vi har det samme ved fjernvarme fx i Hirthals. Mange vil hae det de små steder. Menman skelner ikke ikke mellem dyr, gennemsnit og billig fjernvarme(baseret på fosil gas).
Idag er det fx billigere i Hirtshaks by bare at købe sin egen luft til varmepumpe. Så er man nede i 2/3 pris trods varmepumoen koster en del mere.
Man kan jo komme yderligere ned, for fik man meget mere vindmøllestrøm, så er det billiger end det fossile.
Jge har ikke oget imod neutral CO2 fra det dyrkede, men Jeg er for vindmøller, for de producrer ikke noget.
For mig er det en dyb fejl, landbruget skal leve at lave lort.
Man må finde et lavere leje, hvor restprodukter rent faktisk er rester. I Sindal og omegen producered der en del træ, hvorfor det er oplagt, at man også foår en masse flis.