Efterfølgende er der gjort et stort stykke arbejde med udplantning af vandranunkler og vandstjerner, så åen ser naturlig ud, og for at skabe gode skjul til blandt andet ørrederne.
I efterår og vinter blev gruset godt rodet rundt af mange forskellige ørreder, der fik gydet i det udlagte grus. Der blev over omkring to en halv måned lavet mere end 20 gydninger på de henved 100meter af Varbro Å, hvor foreningens medlemmer udlagde gydegrus.
I dag kom så dagen, hvor de skulle se, om anstrengelserne med udlægning af grus, sten og gode vandplanter, havde givet gode resultater. I formiddags var foreningen nemlig i samarbejde med Hjørring Kommune ude i Varbro Å for at lave en monitering og bestandsanalyse på strækningen, hvor de lagde gydegrus ud i efteråret. De blev bestemt ikke skuffet, tværtimod!
– På en 50 meter lang strækning elfiskede vi to gange på samme strækning, og resultatet blev hele 268 stk. halvårs ørreder pr. 100 meter vandløb. Efterfølgende gik vi en smule længere opstrøms og tog en enkelt tur med elektroden på en 25 meter lang strækning. Der elfiskede vi halvårs ørreder, der svarer til mere end 300 stk. pr. 100 meter Vandløb, fortæller Daniel Larsen og Michael Ejstrup fra Liver Å Lysfiskerforening.
– Ifølge DTU Aquas målsætninger skal der 250 ørreder pr. 100 meter for at opnå høj økologisk tilstand. Med det antal ørreder, vi fik elfisket i dag, er Varbro Å på denne strækning nu i høj økologisk tilstand. Det skal tilføjes, at vi også fangede et par ældre ørreder på ca. 20 cm, lidt hundestejler, og faktisk overraskende mange ål, lige fra 15 cm. og den største mere end 50 cm, tilføjer Daniel Larsen og Michael Ejstrup.
– Da vi havde pakket sammen og var på vejen hjem med et bredt smil på læberne tikkede der en mail ind fra DTU, at de tilkendegav en bevilling på 29.000 kr. til gydegrus og skjulesten til Varbro å. En ansøgning vi sendte ind for tre uger siden, da vi gerne vil lave lignende projekt ved Varbro Møllegård, tilføjer de to fra Liver Å Lystfiskerforening.
Nu er pengene i hus, så nu venter de lokale lystfiskere bare på, at der bliver høstet i løbet af de næste par uger, og så giver de den gas med meget mere grus.
Kilde og foto: Liver Å Lystfiskerforening.