Gymnasieeleverne på Teknisk Gymnasium (HTX) i Frederikshavn og Hjørring samt Handelsgymnasiet (HHX) i Hjørring afholdt mandag Verdensmålsdag, hvor opgaven var at komme med forslag til mere bæredygtighed i hverdagen. Nogle forslag gik på kommunalt plan, mens andre arbejdede med projekter på EUC Nords adresser i Frederikshavn og Hjørring.
Et døgn for verdensmålene
Hos htx-eleverne i Frederikshavn kom borgmester Birgit Hansen og medlem af kommunens verdensmålsudvalg Almina Nikontovic med opgaven, som blev stillet mandag morgen kl. 9: Hvad kan I som elever bidrage med i en verdensmålskontekst? Det fik de et døgn til at svare på, og det var nogle meget trætte elever, som præsenterede deres forslag tirsdag morgen kl. 9. Der var rigtig mange kreative løsninger på at formindske madspild, genanvende affald bedre, mindske papir-forbrug og mange andre. Birgit Hansen lyttede interesseret til de i alt 22 forslag:
– Sikke en ufattelig idérigdom. Unge mennesker med masser af overvejelser, hvor de kommer hele vejen rundt. Ingen lette løsninger, men overvejelser om økonomien i det og det lovmæssige. Jeg synes virkelig, de er kloge, og det bliver nogle af dem, som skal bringe verdensmålene ind i fremtiden.
Pantkonkurrence og affaldshåndtering
I Hjørring startede dagen med et foredrag med virksomheden Strandet, hvis formål det er at rydde op langs den jyske vestkyst. Publikum bestod af HHX- og EUD/EUX Business-elever. Efter foredraget startede man en pantkonkurrence op, hvor klasserne kæmper om at indsamle mest pant fra nu og til april. Al panten går til det samme godgørende formål. HTX-eleverne have sat servicechef fra EUC Nord, Hans Jørgen Nielsen, i stævne for at snakke om affaldshåndtering og andre bæredygtighedskoncepter på EUC Nord.
– Eleverne kom med nogle spændende forslag om at sortere deres eget affald, en del af dem lignede hinanden, og så gik de alle på at sortere affaldet i klasserne, hvor det vil forenkle processen, hvis eleverne var villige til at bære affaldet ud af lokalerne og aflevere det i affaldsøer på gangene. Det skal lige gennemtænkes, og så er der helt sikkert noget, der kan bruges. Generelt gør vi meget ift. bæredygtighed i driften af EUC Nord. Fx affaldssorterer vi årligt 445 tons affald i 35 forskellige grupper. Vi har også udskiftet en stor del af vores belysning, så vi benytter energirigtige lyskilder. Når vi snakker om 65.000 kvm, så er det faktisk rigtig mange penge, vi også sparer på at gøre dette.
Forvent mere bæredygtighed fra EUC Nord
I 2020 blev EUC Nord udnævnt til Verdensmålsskole, og det har betydet, at hele organisationen har fokus på de 17 verdensmål. En strategi er udmøntet, og rigtig mange bæredygtighedsprojekter har set dagens lys. Fx mere effektiv affaldshåndtering, miljøvenlige lyskilder og en mere miljøvenlig håndtering af udearealer. Fokus på verdensmålene er også noget, der fylder meget hos de unge. Vicerektor Lene Faurholt har oplevet de unges entusiasme i det seneste døgn:
– Jeg har oplevet nogle unge som har taget nogle eksisterende idéer og videreudviklet dem med ny energi. Og det betyder rigtig meget, at deres forslag er til at tage og virkeliggøre, som også borgmester Birgit Hansen understregede.