Dermed banedes vejen for at moderne kunst kunne formidles ansigt til ansigt i det Nordjyske ud fra et oprigtigt ønske om at åbne kunsten op for mennesker på egnen. Et ønske om at kunsten ikke skulle være for de lærde blot- for de indviede – den skulle være for alle! Vrå-udstillingen blev hurtigt en stor begivenhed i Nordjylland, som ikke var forkælet med udstillingssteder for moderne kunst.
Da Svend Engelund i 1942 startede med at udstille sine malerier i samlingsstuen på Vrå højskole, havde han nok ikke forestillet sig, hvor mange billedkunstnere og arkitekter, der siden skulle befolke den sammenslutning, som fulgte i kølvandet på initiativet. På Engelunds foranledning blev udstillingen med lokale kunstnere snart omdannet til en sammenslutning af kunstnere fra hele landet. At udstille i Vrå var og er for kunstnerne noget særligt. Samværet i flere dage om opbygningen af udstillingen, samtalerne undervejs og kunstnerfesten giver tid til at udveksle og inspirere på tværs. Også dengang var det værd at rejse efter.
Mens mange af sammenslutningerne i det øvrige land faldt på de kunstpolitiske vindes slagmark først i nullerne, har Vrå-udstillingen overlevet tidens og havets dønninger og fremstår i dag stadig stærk, levende og vedkommende, med sine mange kunstnere og arkitekter i frugtbar udveksling med hinanden. Dette sker ikke mindst fordi sammenslutningen har det privilegium at have til huse i Kunstbygningen i Vrå – Engelundsamlingen. Rammerne for Vrå-udstillingen er med tiden vokset til meget smukke udstillingsfaciliteter. Uden engagement og generøsitet fra mange lokale kræfter og sammenslutningens kunstnere gennem tiden, havde dette ikke været muligt.
Det har været og er Vrå-udstillingens ambition at vise nutidig dansk kunst og arkitektur. Med udgangspunkt i Engelundsamlingens værker, indkøbt og doneret gennem årene af bl.a. Statens Kunstfond, Ny Carlsbergfondet og Venneforeningen, har nogle af medlemmerne udvalgt et værk og skabt en parafrase over dette. Disse vil blive installeret i en salonophængning, der billedliggør det stærke sprog og spændvidden gennem de firs år. Også på arkitektsiden laves der et projekt, der rækker hen over generationerne i anledning af jubilæet: 3 tegnestuer; Friis og Molkte og gæsterne DETBLÅ og Claus Pryds vil åbne deres værksteder, folde dem ud i Friissalen og vise os hvilke materialer, hvilken kunstnerisk palet, der understøtter den bæredygtige arkitektur. Temaet er ’Enkelhedens Materialer’.

Fire billedkunstnere er inviteret som gæster. Maler og grafiker Bjarne Werner Sørensen arbejder i 4 store abstrakte billeder med turbulente formationer og kontrastfulde strukturer, der bevæger sig i lag over hinanden, rekonstrueret digitalt med nye udtryk. Grafiker og maler Morten Schelde viser to store tegninger, der drømmende og urovækkende udforsker, hvad der sker omkring naboers mystiske huse i parcelhuskvarterer. En nysgerrig uro vækkes også ved mødet med billedhugger Bjørn Poulsens skulptur Limbo; en 4 meter høj skulptur af sammenbundne oppustede gummislanger. En kæmpeknude, hvor bindinger og lufttrykket skaber formen. På sin vis i slægt med klassisk skulptur men samtidig et materielt industrielt objekt. Katja Bjørn inviterer i sin videoinstallation Portrait cabinet til interaktion mellem værk og publikum, når hun som i et moderne kuriositetskabinet åbner en kvindes klædeskab op og etablerer en ny relation mellem det hverdagslige og det spektakulære.

En tømmerflåde, som to af gruppens medlemmer Kirsten Dufour og Hartmut Stockter var med til at sejle gennem Frederiksholms kanal i maj som del af en kunstnerisk happening og aktion imod den voksende klima og biodiversitetskrise, har også fundet vej til udstillingen og kan forhåbentlig få gang i bølgende diskussioner og refleksioner. Udtrykkene er mange på årets Vrå-udstilling.
Fra tømmerflåde til gummislanger, over tegning, grafik, maleri, skulptur, objekter, smykker, keramik, foto, video og arkitektur, vil årets udstilling bevæge og udfolde sig og forhåbentlig åbne sig som et mangefacetteret prisme for den, der træder ind ad døren.
Udstillingen er støttet af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Billedkunst, Statens Kunstfonds Arkitektudvalg, Det Obelske Familiefond og Knud Højgaards Fond.
Vrå-Udstillingen:
Fernisering lørdag d. 30. juli kl. 14.
Udstillingen varer til og med d. 28. august 2022.
Åbningstider: alle ugens dage 11-17.
Omvisninger: 31. juli, 7., 14., 21., og 28. August kl 14.
Koncerter: 14., 21., og 28. August kl 15.
Adresse: Kunstbygningen i Vrå – Engelundsamlingen. Højskolevej 3A, 9760 Vrå.
Diskussionen om post