Forslag til behandling i Hjørring byråd onsdag den 14. december stillet af Erik Høgh-Sørensen (UFP:
På grund af risikoen for nederlag i Ankestyrelsen foreslås det at standse Hjørring Kommunes igangværende behandling af European Energys forslag om enorme kystnære havvindmøller.
European Energy kan sende en identisk, eller ny og mere præcis projektansøgning, som kommunen dernæst kan behandle i forbindelse med det nyligt opslåede ansøgningsvindue for vind- og solcelle-projekter.
Baggrund
Kommunens Økonomiudvalg skulle på sit møde 7.12 2022 behandle et svarudkast til Ankestyrelsen vedr. European Energys havvindmølleprojekt. I svarudkastet erkender kommunen at have begået fejl, og dermed øges risikoen for et kommunalt nederlag. Dertil kommer, at byrådets sagsbehandling på et ekstraordinært byrådsmøde 16.8 62022 var forhastet og præget af uløste lovhjemmels-spørgsmål.
Endvidere var European Energys oprindelige projektforslag (først to, senere ét) i udgangspunktet både ufuldstændige og uoverskuelige.
Nærværende initiativforslag mindsker imidlertid ikke European Energys mulighed for at indsende et nyt, eller det samme, forslag om en havvindmølle-park. Dette kan ske i forbindelse med det generelle ansøgningsvindue, som et flertal i byrådet vedtog 30.11 2022 (dagsorden punkt 16).
Som yderligere en procesrisiko er der i kommunens svarudkast til Ankestyrelsen visse fejl og unøjagtigheder, bl.a. denne påstand:
”Udvalget finder også, at det er hensigtsmæssigt fortsat at kræve, at et medlem, der ikke mener, at der har været rimelig tid til at forberede sagen, må stemme imod forslaget eller undlade at stemme med denne begrundelse og samtidig forlange begrundelsen tilført beslutningsprotokollen.”
Lovgrundlag
Lov om kommuners styrelse § 11, stk. 1, 1. pkt.
Bestemmelsen omhandler den såkaldte initiativret og medfører, at ethvert byrådsmedlem har ret til at få en sag optaget på dagsordenen på det førstkommende byrådsmøde – forudsat at anmodningen er fremkommet rettidigt jf. forretningsordenen § 3, stk. 1.
Fremsættes anmodningen ikke rettidigt (dvs. senest 8 dage forud for et ordinært byrådsmøde) må sagen afvente det næstkommende møde.
I forhold til dagsordenen bemærkes, at det er Byrådet, der fastsætter den endelige dagsorden, således at den af borgmesteren udsendte dagsorden alene har karakter af et udkast.
Borgmesteren kan derfor ikke afvise at optage rettidigt indkomne sager på udkastet til dagsordenen, eksempelvis under henvisning til, at der bør tilvejebringes yderligere oplysninger.
Borgmesteren indstiller,
- at anmodningen drøftes