Det var reder og fiskeskipper Jan Milton Woller, der har fartøjet HG 236 Milton, som stillede ovennævnte spørgsmål til direktør Per Holm Nørgaard, da der afslutningsvis tirsdag var spørgetid til Havnedag for alle på Nordsøen Oceanarium.
Direktøren slap imidlertid nemt omkring spørgsmålet, fordi det suverænt er byrådet i Hjørring Kommune, der bestemmer, hvem der skal være repræsenteret i bestyrelsen for Hirtshals Havn. Nemt slap han også afsted med ikke at svare på spørgsmål om finansieringen af den forestående havneudvidelse samt planen om en havvindmøllepark mellem Hirtshals og Lønstrup.

Hvad finansieringen angår, fordi den meget langt fra er på plads endnu, mens møllerne strengt taget slet ikke er et anliggende for havnen, fordi hverken den eller kommunen er myndighed desangående. Helt så let slap direktøren dog alligevel ikke i forhold til sidstnævnte, idet han lidt nølende medgav, at havnen faktisk på eget initiativ har tilkendegivet bekymring over placeringen af havvindmøllerne, da de i værste fald kan forværre sikkerheden ved besejlingen af Hirtshals Havn.
Inden det kom til ovennævnte spørgsmål, havde Per Holm Nørgaard imidlertid været omkring en lang række forhold angående status på Hirtshals Havn. Blandt de mest positive punkter var, at havnen efter et par hårde år under coronakrisen har slået alle rekorder i juli 2022 . Måneden bød på ikke færre end 630.000 passagerer til og fra Norge, hvilket var 7 procent flere end før corona i 2019. Hvad angik personbiler drejede det sig i den pågældende måned om 190.000, hvilket var 12 procent flere end i juli 2019.
Samme positive takter var der på godstransporten og samarbejdet med rederierne, mens optimismen var knap så stor med hensyn til den store godsbaneterminal, som siden etableringen i 2015 praktisk taget kun har fungeret som parkeringsplads for trailere. Ikke desto mindre sporede direktøren en vis kommerciel interesse, idet der er kontakt til nogle centrale aktører. Mavefornemmelsen var derfor god hos direktøren og hans ansatte, men i modsat fald er havnen angiveligt også parat til ikke at spilde mere krudt på godsbaneterminalen.

Endelig var der i sagens natur stor optimisme omkring nyheden om, at havnen ser ud til at kunne blive knudepunkt for lagring og udskibning af CO2 fra nordjyske biogasanlæg. Partnerne vil i første omgang transportere opfanget CO2 fra lokale biogasanlæg til Hirtshals Havn, hvorfra det udskibes til lagring i tomme oliefelter i Nordsøen. Samarbejdet indebærer nemlig som tidligere omtalt en undersøgelse af mulighederne for etablering af intet mindre end Europas største CO2-hub på havnen i Hirtshals.
Dernæst blev havneudvidelsen endnu en gang præsenteret, men som antydet indledningsvis var der intet nyt desangående, bortset fra at projektet fremover vil blive benævnt Nordhavnen eller på engelsk Expansion North.
Afslutningsvis skal det nævnes, at havnen i forbindelse med Ungegarantien har adopteret 2. årgang på Hirtshals Skole. Målet er at give de unge mennesker indsigt i mulighederne for uddannelse og job på Hirtshals Havn.
Havnens overordnede økonomi blev desværre kun perifert omtalt, men den kommer vi utvivlsomt tilbage til ved en senere lejlighed. Ligesom netavisen nok vil stille et par af de ubesvarede spørgsmål til byrødderne.
Link til relaterede artikler
Havnen uddelte rundhåndede sponsorater til tre spændende lokale projekter
Ambitiøse fremtidsplaner giver anledning til at skifte visuel identitet hos Hirtshals Havn
Ifølge energiaftalen der går fra 2018-24 skal energistyrelsen energiteknologiske udviklings og demonstrationsprogram årligt modtage c 500 mill kr., der kommer direkte fra finansloven og forskningsreserven.Lov af 14.dec 21 vedtaget af en bred kreds af folketingets partier giver energistyrelsen ret til, at deponere 15000t CO2 i de tømte oljefelter Nini West i nordsøen i en 4 mdrs prøveperiode. De 2 olie og gasselskaber INEOS Eog P og WINTERSHALL Dea er bevilliget 197 mill til projektet, som en forhåndsbevilling Dvs muligvis ikke endelig afgjort. Der er stærke ønsker om at pengene udelukket bliver brugt til produktion af skibsmetanol. Ifølge Dk statistik kommer 45-50% af Dks samlede CO2 udslip og 90% af partikeludslippet fra skibe under DIS ( Danmarks internationale skibsregister) I 23 stopper Tyskland betaling for det danske møllestop ved blæst.Strømmen skal derfor bruges til elektrolysespaltning af vands brintindhold. Efter vægt udgør brint !/9 af vand. Ved kemisk behandling af brint og CO2 produceres der metanol. Syntetisk brændstof.. Ekspertisen findes på Ålb. Uni.Patenterede pumper hos pumpeproducenten Svanhøj i Svenstrup. CO2 fra Ålb Portland, Nordjyllandsværket og biogasanlæg. Kommercielt logisk og kan blive en guldrandet forretning.
Meget udmærket.
Måske burde en punktopdeling være mere overskuelig. Vidensniveauet for de fleste er uhyre lavt.
En opfølgning på de enkelte punkter kunne være på sin plads.
Jeg er i den grad ikke glad for det dyre bioethanol, men det er så en anden sag; men det burde være plagt at forstå, at flere møller i perioder gør, at Vi kan producere fx brint, sælge strømmen og producere varme. .
Det bliver økonomisk Hanstholm havn nummer 2